Sedam zlatnih pravila kako zdravo uživati u suncu

mag.pharm. Tanja Vručina Klarić mag.pharm. Tanja Vručina Klarić

Ljeto je vrijeme za odmor i uživanje. Volimo sunce ali za bezbrižan odmor potrebno je pripremiti se.Sunce ljeti vrlo lako opeče. Opeklo me, i to samo po leđima. Nisam se držala savjeta o ne izlaganju suncu od 11 do 16 sati, niti sam detaljno namazala tijelo kremom za zaštitu od sunca.  Sada se držim 7 zlatnih pravila za zdravo uživanje na suncu koja glase:

  1. Izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati.
  2. Koristiti zaštitu od sunca koja odgovara tipu kože (kremu, nemasne fluide, mlijeka, ulja, sprejeve), a za djecu oblike njima namijenjene sa zaštitnim faktorom 50+.
  3. Sredstvo sa zaštitnim faktorom potrebno je nanijeti na kožu 20 minuta prije izlaganja sunčevim zrakama te ga obnavljati svaka dva sata, posebno nakon kupanja i ako se koža jako znoji.
  4. Nositi pokrivala za glavu, sunčane naočale te primjerenu i prozračnu odjeću.
  5. Uzimati puno tekućine da ne dođe do dehidracije te kako bi se koža navlažila i iznutra.
  6. Uzeti dodatak prehrani s astaksantinom koij učinkovito smanjuje oštećenja na stanicama i štiti od daljnjeg oštećivanja (Sunlove skin, uzimam i volim ih).
  7. Tretirati kožu losionima koji vraćaju koži vlažnost te pospješuju njen oporavak.

 
Što kada sunce opeče?
Kada sunce opeče potrebno je hladiti kožu termalnom vodom, na zahvaćeno mjesto što prije staviti hladan i vlažan oblog. Pomažu i gelovi s aloe verom, S.O.S. krema s ribljom masti i dekspantenolom, sprejevi s alantoinom i dekspantenolom, losioni za obnovu oštećene kože. Preporučan uzeti astaksantin dodatak prehrani jer on reducira štetne učinke, smanjuje kožnu iritaciju, svrbež i alergijsku reakciju, ciljano štiti stanični DNA od UV oštećenja. Kod prisutnog svrbeža možete uzeti antialergijske lijekove dostupne u ljekarnama, a kod boli blagi lijek protiv bolova. Ako je zahvaćena veća površina kože i ako se stanje ne poboljšava nakon korištenja obloga i uzimanja antialergijskih lijekova, potrebno je posjetiti liječnika.
Posljedice prekomjernog izlaganja suncu mogu biti trenutačne i prolazne ili trajne. Prolazne posljedice su crvenilo kože, opekline, alergija na sunce, sunčanica, dehidracija, a trajne tumori kože.

 
Ako želite znati što SPF znači
SPF (sun protection factor) je broj koji pokazuje koliko dugo, nakon nanošenja faktora, možemo biti izloženi UV zračenju da ne dođe do oštećenja kože. SPF je broj kojim se množi duljina vremena izloženosti suncu bez zaštite, a da pri tome ne dođe do pojave prvog vidljivog crvenila na koži. Na primjer ako osoba svijetle puti može biti na popodnevnom suncu bez zaštite 10 minuta da ne dobi opekline, sa SPF 30 zaštitom može biti 30x10 minuta, dakle 300 minuta. Međutim ta vrijednost je relativna jer na nju utječu doba dana izlaganja suncu, tip kože i puti, izlaganje vodi, vremenski uvjetu.

Uz pridržavanje zlatnih pravila, znanje kako reagirati kada vas sunce opeče i koliki SPF koristit, uzet će te najbolje od sunca, a to je da sunce potiče sintezu vitamina D3, utječe na dobro raspoloženje i oslobađa endorfine koji nas čine sretnima. 

Sretno Vam ljeto!


Preporuka dodataka prehrani i losiona koji oporavljaju kožu i vraćaju joj vlažnost:

S.O.S. emulgel nakon sunčanja 

Sadrži riblje ulje, dekspanthenol, ekstrakt Aloe vere, ulje lavande i vitamin E. Koristim je za opekline od sunca i jako sam zadovoljna.

 

 
S.O.S. emulgel nakon sunčanja


Panthenol S.O.S. sprej
Sprej koji sadrži alantoin i dekspanthenol. Kao sprej je praktičan za nanošenje na nadraženu kožu koju smiruje i potiče njenu regeneraciju. Iz spreja izlazi u obliku pjene.

 
Panthenol S.O.S. sprej

Aloe vera gel ESI
Ovo je jednostavan gel koji sadrži ekstrakt Aloe vera za intenzivnu hidrataciju kože. Gel ugodno hladi i poboljšava oporavak kože nakon izlaganja suncu.

 
Aloe vera gel ESI



Zlatna krema za očuvanje preplanulosti
Lagana krema koja umiruje kožu nakon sunčanja, neodoljivog mirisa na kokos. Produžuje brončanu preplanulost kože i naglašava je zlatnim pigmentom.

 
Zlatna krema za očuvanje preplanulosti



Sunlove skin kapsule
Ove kapsule sadrže astaksantin i ovo ljeto je moj "must have" proizvod. Koristim ga svaki dan, štite moju kožu od utjecaja UV zračenja i pomažu oporavak od sunčanih opeklina.

 
Sunlove skin kapsule

Svjetlucajuća krema za tijelo poslije sunčanja Lerbolario
Krema sadrži ulje zlatne palme, aloju i kakao maslac. Nježnog i ugodnog je mirisa. Vlaži kožu i čini je svjetlucavom čime preplanulost dolazi do izražaja.

 
Svjetlucajuća krema za tijelo poslije sunčanja Lerbolario



Nuxe mirisni losion nakon sunčanja
Hidratantni losion nakon sunčanja očaravajućeg ljetnog mirisa. Uz taj losion parfem vam nije potreban.

 
Nuxe mirisni losion nakon sunčanja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.