U povodu Svjetskog dana kvalitete: Petar Veliki & World Quality Day

Slavko Canjuga Slavko Canjuga

Prigodni osvrt u povodu Svjetskog dana kvalitete „World Quality Day“ na legendarni „Ukaz o kvaliteti“ ruskog cara Petra Prvog poznatijeg pod nazivom Petar Veliki.


Ovih dana ili točnije 11. siječnja, navršit će se 296 godina od genijalnog ukaza o kontroli kvalitete u industriji naoružanja i brodogradnji iz 1723. godine kojim je Petar Veliki preobrazio tadašnju golemu ali zaostalu Rusiju u modernu svjetsku silu. Nažalost kao što znamo, poslije njega i nasljednika (carice Elizabete i Katarine Velike i drugih iz dinastije Romanov) početkom 20. stoljeća Rusija je revolucionarno krenula drugim putem, a traume tog drugog puta osjeća još dan danas. 
Da podsjetimo, za vrijeme cara Petra Velikog, Rusija je od ogromne, ali zapuštene i zaostale feudalne države postala prva svjetska velesila zahvaljujući njegovim intervencijama u organizaciji države, brodogradnji i vojnoj industriji. 
Sam car Petar Veliki je kao mladi čovjek dugo godina boravio, učio i fizički radio u engleskim i nizozemskim brodogradilištima stekavši ogromno znanje iz brodogradnje i graditeljstva, dragocjeno životno iskustvo koje je htio pretočiti u realnost tadašnje Rusije. Milom i silom nastojao je ograničiti ogromnu moć zaostalog ruskog plemstva i crkve te narod u cjelini podvrgnuti stvaralačkoj disciplini školujući ljude u inozemstvu i u samoj Rusiji. 
U svojevrsnoj „kulturnoj revoluciji“ uredio je rusku državu na modernim principima po uzoru na tadašnju Njemačku, Englesku i Nizozemsku. Jedan od načina kako je uspio preobraziti zaostalu Rusiju je i njegov legendarni ukaz o uvođenju kontrole kvalitete u proizvodnji pušaka. Ovaj dokument slikovito govori o snazi i volji jednog čovjeka da konkretnim mjerama preobrazi srednjevjekovnu zaostalost. 
Pogledajte na koje sve načine je Petar Veliki nastojao dotjerati u red državne činovnike i one koji su radili na vojnim nabavama. 

O aktualnosti društvene poruke iz ovog ukaza zaključite sami, pažljivo pogledajte kopiju originala i prijevod legendarnog ukaza Petra Velikog.

 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.