Možda se moglo i moralo drugačije, ali vrijedi i ona stara:"Taj se nije rodio, tko je svakome ugodio"

Marija Barić Marija Barić

Stari grad – kulisa i/ili kulturno dobro - bila je tema otvorenog razgovora koji je održan u sklopu Srijede u Muzeju Gradskog muzeja u Varaždinu i pobudio iznimno veliko zanimanje javnosti. Tema je proizašla iz reagiranja Varaždinaca na društvenim mrežama zbog radova u istočnom grabištu radi unošenja sadržaja nazvanog Ledena čarolija, u okviru Adventa u Varaždinu .
Građani su protestirali zbog vrlo invazivnih zemljanih radova budući da je za postavljanje klizališta trebalo izvršiti niveliranje terena. Smetalo ih je i što su uz prilaz u dvorac postavljeni plastični iglu-barovi, a na ulazu u klizalište šator sa šiljastim tornjićima.
Na sve to neki su Varaždinci reagirali na društvenim mrežama, a neki i direktno, jer mnogi od njih, a osobito struka, smatraju da je Stari grad, kao, u svijetu jedinstveno, kulturno dobro i sam po sebi dovoljna kulturna i turistička atrakcija te ih smeta tako velika intervencija u prostor.
O problematici korištenja tog javnog prostora u kompleksu varaždinskoga Staroga grada na tribini su govorili Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica GMV-a, koja je naglasila da je riječ o suvremenom “strahu od praznog prostora” te svojevrsnoj agresiji na prostor ako se u takav prostor unesu pomodni turistički sadržaji.
Jelena Tot, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, kao odgovor navela je petnaestak primjera gdje su slične građevine također mjesta održavanja različitih priredaba, a uz neke ne samo da se koriste i travnjaci već se grade i tribine za posjetitelje, privremene nastambe za tehniku i slično.
Okupljenima je smetalo to što se za postavljanje klizišta kopalo i do 80 centimetara u dubinu, a umirovljenu muzejsku savjetnicu Marinu Šimek zanimalo je je li proveden arheološki nadzor.
Izražena je i sumnja u ishođenje pravovaljane građevinske i drugih dozvola, na što im je gradonačelnik, dr. sc. Ivan Čehok, odgovorio da se o tome vodilo računa i da je dozvola konzervatora za klizalište dobivena kao i sve ostale dozvole jer je Gradu u interesu da sve bude po zakonu.
Bilo je i primjedaba na račun Gradske tržnice kao suorganizatora događanja, na iglu-barove, koji jesu doduše dijelom od plastike ali su bili zgodno osvijetljeni i po nama bili sjajna ideja i zapravo atrakcija jer su to privremeni objekti. Iz njih se lijepo mogao vidjeti osvjetljeni stari grad, a u njima ste također mogli pijuckati punč ili kuhano vino i gledati u zvjezdano nebo, a da se ne smrzavate na hladnoći.
Građani su imali primjedbe i na postavljanje ledenog tobogana, ali ponajviše na preinvazivne radove na starome gradu zbog čega je taj dio grabišta još u blatu i tako nedostupan za zimske šetnje s ljubimcima.
Gradonačelnik je rekao da je to niveliranje bilo potrebno i da se radovi sada više neće trebati ponoviti pred sljedeći Advent. Stav većine građana pak je da bi klizalište trebalo ostati na Kapucinskom trgu, kao što je to bilo ranijih godina, a da se za sljedeći Advent prostor Starog grada drugačije osmisli.
Jelena Tot je ponovila iznimne brojke vezano uz porast turističkih noćenja i povećani broj dolazaka turista u Varaždin u vrijeme Adventa te kao i gradonačelnik Čehok istaknula da planiraju da Ledena čarolija i uz novi Advent bude na istom mjestu, uz Stari grad, a da će se na Kapucinskom trgu organizirati inovativni sadržaji za mlade koji će Advent učiniti još atraktivnijim i za turiste i za građane Varaždina.
Bilo je primjedaba i na račun Špancirfesta, buke i nereda u gradskoj jezgri, ali prisutne je najviše smetao blatni jarak i otpad koji je ostao nakon razmontiranja objekata i dulje vrijeme nagrđivao prostor Staroga grada.
Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika obećala je da će se teren uskoro zatraviti, a o otpadu više povesti računu odmah.
Rasprava je bila burna, na trenutke uz emotivne reakcije, ali i potrebna jer građani su mogli izraziti svoje mišljenje, a odgovorni se obraniti od napada za postupke, kojima doduše nisu zadovoljili sva očekivanja, no, sve je bilo odrađeno u najboljoj namjeri, a ta je bila da Advent u Varaždinu bude različit i s atrakcijama kakve se nije moglo doživjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj.
Iako bi se moglo, a možda i moralo drugačije, ostaje nam jedino da zaključimo u duhu one stare hrvatske: "Taj se nije rodio tko je svakome ugodio", a onima koji su komentirali ostaje i na dalje da si, zahvaljujući društvenim mrežama, daju oduška. Možda im još koji puta, kao što je to bilo ovom prigodom, netko iz Grada odluči dati mogućnost da kroz demokratski dijalog dobiju objašnjenja i barem dijelom usklade stavove.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.