Prednost inovativnom razmišljanju

Ante Gavranović Ante Gavranović

Danas nisu samo talenti ili financijski resursi temeljna pokretačka snaga iza najinovativnijih tvrtki u svijetu. Iako su ti kriteriji bitni, agilan način razmišljanja, kao i strategije i akcije koje se temelje na podacima, uvijek će biti konkurentnije. To je otkrila najnovija studija tvrtke Mynewsdesk&Mention Das „Data-Driven Mindset“.

Posljednja dva desetljeća su vrlo uvjerljivo pokazala kako i kakve promjene u trendovima mogu utjecati na ekonomsku konkurenciju. Još prije samo 20 godina pristup kapitalu bio je ključ za konkurentnost tvrtke. Danas su, međutim,  potrebne vještine i sposobnosti koje jamče prednosti u dobi digitalnih i društvenih medija. U nekim industrijama digitalne kvalifikacije zaposlenika još su važnije od novčanih sredstava. Uzrok tome je kritična digitalna transformacija tvrtki, koja zahtijeva širok raspon novih vještina: od rukovoditelja odgovornih za demonstriranje vizije i potrebe za promjenama do inženjera i tehničara na lokalnoj razini koji provode promjene.

Pokretačka snaga koja stoji iza najinovativnijih svjetskih tvrtki leži ne samo u dobroj upravi talentima – čak i ako se  značenje toga – koji je ključan za uspjeh – ovdje ne može osporiti. Na prvo mjesto dolazi inovativni način razmišljanja donositelja odluka koji postaje sve važniji element za uspjeh poduzeća u rastu. Inovativna se poduzeća oslanjaju na decentralizirano donošenje odluka, agilne radne procese i brza istraživanja i razvoj koji neće više ovisiti o konzervativnim pristupima i čekati da vidi što rade konkurenti. Mantra „bez straha od neuspjeha" postaje jednom od krilatica radne etike IT programera i poduzetnih start-upova, a – što je vrlo važno – sve više se širi čak i na najkonzervativnije industrije.

Temeljno pitanje koje se nameće jest što je u srcu takvog pristupa? Odgovor je – podatak!. Digitalna revolucija potaknula je planine podataka. Međutim, tvrtke mogu izvući konkurentsku prednost samo iz prave kombinacije podataka. vještina, tehnologije i kulture. Ranije ove godine, Mention i Mynewsdesk udružili su se kako bi shvatili bit: Kako inovativne tvrtke implementiraju agilne radne procese? Prije deset godina poduzetnici i rukovoditelji imali su obvezu digitalne transformacije u svom poslovanju. Danas se od njih očekuje da strateški iskoriste ogromne količine podataka – od analitike kupaca i tržišnih signala do analize konkurentske inteligencije i umjetne inteligencije (AI). Konkurentska snaga tvrtke tijekom sljedećeg desetljeća ovisit će o njezinoj sposobnosti za provedbu timova, tehnologija, procesa i kultura koje se temelje na podacima. Koje tehnologije koriste inovativne tvrtke temeljene na podacima? A gdje je najveći kamen spoticanja? S tim pitanjima na umu, više od 1.050 stručnjaka za marketing i odnose s javnošću, kao i poduzetnici i rukovoditelji, bili su anketirani širom svijeta. Detaljne informacije o metodologiji prikupljanja podataka i analiza rezultata pokazuje da samo jedna od pet tvrtki koristi koherentan i konzistentan pristup odlučivanju na temelju podataka. Osim toga, samo jedna četvrtina su "aktivni ispitanici" – timovi i odjeli koji postavljaju podatke orijentirane na podatke i formuliraju strateški pristup koji se temelji na tim rezultatima.

Gledajući rezultate istraživanja, tehnologija nije najveći kamen spoticanja već su to mahom zaposlenici i korporativna kultura. Samo 18 posto anketiranih stručnjaka ima visoku razinu podatkovne pismenosti. Osim toga, više od 50 posto ispitanika kaže da njihova korporativna kultura ne podržava donošenje odluka temeljenih na podacima. "Kultura može biti uzrok problema ili komponenta rješenja. Ako je strategija podataka formulirana odvojeno od korporativne strategije i operativnih procesa, analize ne mogu ispuniti očekivanja. Međutim, ako entuzijazam o mogućnostima analize podataka zarazi cijelu tvrtku, ona može biti važan pokretač“ – ističu u poznatoj svjetskoj  konzultantskoj tvrtki McKinsey propitkujući:  Zašto je bitna kultura podataka? To pitanje postaje sve aktualnije i u nas.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.