Ususret 49. VBV - čak 30 programa u 12 festivalskih dana, s koncertima na 11 lokacija uključujući i slovenski Ptuj

VBV

Ponosni smo što je u festivalskom programu i premijera opere “La Forze della Stelle”, kao i gostovanje ansambla iz Južne Koreje koji će zajedno s Varaždinskim komornim orkestrom izvesti oratorij “Izrael u Egiptu“, istaknuo je ravnatelj VBV-a Davor Bobić. “Varaždinske barokne večeri su definitivno naš najstariji i najdugovječniji festival za kojeg se zna u cijelome svijetu.

Švedska je pripremila odličan program i posebno pozdravljamo što festival izlazi iz koncertnih prostora i otvara se široj javnosti“, naglasila je Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, dok je Natalija Martinčević, savjetnica varaždinskog župana istaknula kako su Barokne večeri i županijski festival. “Koncerti se održavaju diljem županije, od prošle godine i u našoj Skupštinskoj dvorani županijske palače.

Ove je godine Županija povećala i svoju dotaciju Festivalu“, naglasila je Martinčević, a posebno ponosna na partnerstvo VBV-a i Švedske bila je veleposlanica Diana Helen Madunić. ” Švedska je iznimno zadovoljna i ponosna što je ove godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri. Veseli nas što će u Varaždin stići poznati ansambli i glazbenici. Ambasada će se tih dana premjestiti iz Zagreba i imat ćemo poput pop-up ambasade u Varaždinu.

Organiziramo cijeli niz drugih događanja od izložbi, predavanja, povezivanja škola i fakulteta, ali i varaždinske i švedske tekstilne industrije“, rekla je veleposlanica Madunić. Organizatori su pripremili iznimno bogat popratni program, a Festival će završiti 1. listopada podjelom festivalskih nagrada, te tradicionalno koncertom nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole. I dok počinje odbrojavanje do ovogodišnjeg baroknog festivala, organizatori već pripremaju iduće jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri.

Biti će posebne i po mnogočemu specifične, jer održavaju se u godini kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom. Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik tako je u Zagrebu na proslavi Nacionalnog dana Kraljevine Belgije i oproštaja dosadašnjeg veleposlanika o festivalu u 2020. razgovarao s novim šefom šefom Predstavništva Europske komisije Ognianom Zlatevim i sada već bivšim šefom Predstavništva Brankom Baričevićem, novim savjetnikom predsjednika EK za potporu pri hrvatskom predsjedanju Vijecem EU.

 

Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. COOKIES) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti, analize korištenja naše web stranice, radi pružanja prilagođenog sadržaja i oglasa, te kako bi Vam pružili sadržaj trećih strana s kojima imamo odnos. Klikom na "Prihvaćam" pristajete na korištenje kolačića. Sve o korištenju i reguliranju kolačića možete pronaći na poveznici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.