Dašak Španjolske ove jeseni ponovno u Zagrebu od 28. do 30. rujna

Dašak Španjolske ove jeseni ponovno u Zagrebu od 28. do 30. rujna

Flamenco Festival Zagreb ponovno donosi dašak španjolske Andaluzije u Zagreb. U tri dana festivala nastupit će umjetnici iz Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Meksika. Ove su godine organizatori pripremili iznenađenje za sve posjetitelje Flamenco Festivala Zagreb – besplatan koncert svjetski priznatog flamenco gitariste Oscara Herrere u Gradskom dramskom kazalištu Gavella 28. rujna. 
 
Festival počinje u subotu 28. rujna besplatnim koncertom Oscara Herrere iz Španjolske u kazalištu Gavella. Svjetski priznati gitarist nagrađen je najvažnijim i najvećim priznanjima i nagradama iz svijeta flamenka među kojima se ističu Premio Nacional de Guitarra Flamenca iz grada Jerez de la Frontera (Cádiz) i Bordón Minero (Festival de La Unión). Nastupao je na najprestižnijim pozornicama, od Kairo Opera House ili Hermitage Theatre u Saint Petersburgu, do nastupa u Australiji, Singapuru, Kini, Filipinima, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Brazilu, Kubi, Jordanu ili Namibiji, kao i cijeloj Europi i Latinskoj Americi. Zahvaljujući Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske prvi će put nastupiti i i pred zagrebačkom publikom.  Gost večeri je mladi Zagrepčanin Zlatko Josip Grgić kojeg su zbog iznimne tehnike i senzibiliteta sviranja Španjolci proglasili „šaptačem Torresa“. Prvi je glazbenik u povijesti koji je izvan Španjolske svirao na najvažnijoj španjolskoj gitari zvanoj "La Invencible" (Nepobjediva) koju je 1884. izgradio Antonio de Torres, "otac španjolske gitare" i koja se smatra nacionalnim blagom Španjolske.
 
Ulaznice za besplatan koncert Oscara Herrere mogu se preuzeti na blagajni kazališta Gavella od 16.9.
 
Druge dvije festivalske večeri održat će se u Jazz&Cabaret club Kontesa. U nedjelju 29. rujna jedni od najutjecajnijih talijanskih flamenkista Michele Pucci i Angel Giordano u suradnji sa slovenskom plesačicom flamenka Urškom Centom izvest će tradicionalni Tablao flamenco.

Posljednja festivalska večer, 30. rujna rezervirana je za već tradicionalni Fin de fiesta nastup umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, a po prvi će im se put pridružiti i flamenkisti iz Meksika.
 
 Festival će tako na najbolji mogući način zatvoriti pjevačica flamenka i organizatorica festivala Nina Ćorić, harfistica Doris Karamatić, plesač Mitja Obed i njegove učenice zagrebačke škole flamenka „Un Respiro“, gitaristi Emanuel Palić i Fadil Abdulov u pratnji Filipa Šovagovića te specijalni gosti iz Meksika Fernardo Soto i Angel Ramos Magaña.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.