Sjajnim koncertom göteburškog baroknog zbora i orkestra počeo koncertni dio 49. VBV

vbv

Sjajnim koncertom Zbora i orkestara Göteborg Baroque, kojim je dirigirao Magnus Kjellson (pojačanim u izvedbi Händlovog djela "Zadok de Priest"  s Katedralnim zborom varaždinske katedrale koji vodi Višeslav Jaklin) s djelima Georga Fridricha Händela i Antonija Vivaldija u varaždinskoj katedrali sinoć je otpočelo 49. izdanje Varaždinskih baroknih večeri,majdugovječnijeg hrvatskog baroknog festivala koji Varaždinu svake jeseni udahne kozmopolitsku dušu i učini ga na desetak dana međunarodnom metropolom barokne glazbene baštine.

Uoči koncerta nazočnim su se obratili Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, koji je podsjetio na dugu varaždinsku glazbenu tradiciju, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije koji je govorio o uvjetovanosti arhitekture grada i graditeljskoj baštini baroka koja je i inspirirala nekadašnje organizatore da Varaždin dobije upravo takav festival. Publici su se obratili i veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunić te izaslanici Predsjednika Vlade RH - pomoćnica ministrice kulture Iva Htaste Sočo - predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damir Habijan, koji je u njezino ime kao pokroviteljice festivala i otvorio festival.

Nakon svečanog koncerta uslijedio je i vanjski dio otvorenja kod varaždinskog Starog grada gdje je mnogobrojne Varaždince i posjetitelje Varaždina svojim nastupom oduševio Slavni švedski ansambl Romeo&Julia Koren, poznat po nastupima po cijelome svijetu. Umjetnici su na pozornici kod Staroga grada predstavili svoj crossover program u kojem povezuju glazbeni barok sa suvremenim glazbenim notama u duhu Grupe ABBA. Novo glazbeno barokno-moderno iznenađenje pripremio je i Antun Stašić, koji je lani nastupio na Baroknim večerima i ove godine i na Špancirfestu.

Vanjski dio otvorenja završio je uz veliki vatromet u bojama zemlje partner Švedske. Ove godine posebno je bogat upravo taj vanjski dio programa nazvan Total Baroque, o čemu ravnatelj Varaždinskog koncertnog ureda kaže:

„Vanjskim dijelom otvorenja želimo počastiti Varaždince i goste koji nisu imali prigodu biti na koncertu u Katedrali i podariti im zanimljiv i atraktivan program. Ansambl koji je stigao iz Švedske poznat je i po svom nastupu prije nekoliko godina na kraljevskom vjenčanju u Švedskoj, a Antun Stašić pokazao se kao „puni pogodak” za spoj baroka i rocka.

Mislim da će to biti i najbolja pozivnica na koncerte koji nam slijede idućih dana, jer glazbenici švedskog ansambla u nedjelju nastupaju u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta programom „Renesansna glazba za svakoga”, a Antun Stašić za subotu, u sklopu Total baroque programa u varaždinskom parku u 21 sat sprema remikse baroka u hitovima elektronske glazbe i nastup s dva DJ-a, što je nešto potpuno novo i neviđeno.

Program Total baroque ove je godine iznimno bogat, a novitet su i after VBV parti u Medinoj škrinji iza svakog koncerta. U gradskom parku, šetalištu Vatroslava Jagića zaživjet će barok, a vraća se i glazba i koncerti kao nekoć, jer će sutra u 11 sati koncert održati učenici Glazbene škole u Varaždinu. Programa je puno, izvrsnih koncerata također, pa stoga pozivamo sve da prate naše društvene mreže i žive ovih dana uz Barokne večeri” - ističe organizator Festivala i ravnatelj VBV-a Raymond Rojnik. Ovogodišnje 49. Varaždinske barokne večeri potrajat će do 1. listopada, a osim Varaždina koncerti će se održavati u Knegincu, Vinici, Loboru, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Belcu, Ludbregu, Prelogu, te Svetom Jurju na Bregu, a o dobitnicima festivalskih nagrada odlučivat će sedmočlani žiri na čelu s dr. sc. Zdenkom Weber.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.