VBV Sedma večer 49. VBV s djelima Hrvatske barokne glazbene baštine i izložbom Lupina

baština vbv

Sedma večer 49. Varaždinskih baroknih večeri bila je posvećena djelima Hrvatske barokne glazbene baštine.  Projekt Lazarus u Uršulinskoj crkvi u Varaždinu izveo je prema riječima utemeljitelja ansambla Roberta Palića program koji je obuhvatio dva remek djela iz razdoblja baroka. „Izveli smo Clio sacra-Davidove psalme koje je uglazbio franjevac fra Bonaventura Beretta, za kojeg je ustanovljeno da je sredinom 17. stoljeća kratak period boravio u franjevačkom samostanu u Splitu i bio je poput našeg Lukačića kapelnik splitske katedrale.

Pripremili smo četveroglasne motete iz njegove zbirke, a u drugom dijelu programu Scarlattijev Sabat Mater. Nastojimo na našim koncertima na Baroknim večerima unijeti element iznenađenja i tako smo htjeli i ovim koncertom spojiti nešto što je vezano uz hrvatsku glazbenu baštinu i nešto što predstavlja svjetsku glazbenu baštinu“, istaknuo je Palić, zadovoljan i što su članovi ansambla imali prigodu nastupiti u Uršulinskoj crkvi, čija je akustika savršena. Nakon koncerta u Uršulinskoj crkvi barokna publika preselila je u crkvu Sv. Florijana gdje je nastupio ansambl Responsorium, kojem je sinoćnji koncert bio peti na baroknom festivalu.  „Hrvatska glazbena baština nama je tradicija. Ove godine smo pripremili obljetnički koncert, jednu zbirku psalama i duhovnih pjesama koju je Tomaso Cecchini objavio 1619, dakle prije 400 godina i skladao za potrebe hvarske katedrale.

Za Varaždin je dosta važna ova zbirka jer je posvećena grofu Ivanu Erdodyu, za kojeg znamo da je vezan uz Varaždin. Na koji je način zbirka došla do Varaždina, nitko ne zna, no u njezinoj naslovnici zaista jasno piše-grof Erdody.  Varaždinske barokne večeri imaju veliku razinu interesa i sluha za ovakve projekte, na čemu im se mi kao ansambl zahvaljujemo.  Smatram da je ta baština još nedovoljno istražena i pozicionirana, imamo što pokazati i riznicu glazbe koja je u to vrijeme bila na nivou poput glazbe baroka u drugim dijelovima Europe“, naglasio je Darko Solter. 

U sklopu popratnih programa 49. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskom Starom gradu otvorena je izložba radova Stephana Lupina i presjekom stvalaštva-od njegovih prepoznatljivih fotografija do skulptura koje su ispunile kameno zdanje. Uvertira u posljednji festivalski vikend u 18 sati bit će danas koncert ansambla Vilancico s programom „Barokna knjiga o džungli“ u varaždinskom kazalištu, dok će u 20 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novome Marofu u 20 sati nastupiti Hrvatski barokni ansambl i Ansambl Antiphonus, a na taj je koncert ulaz besplatan. 

Od danas do nedjelje varaždinski će gradski park ponovno oživjeti uz program Total baroque u parku, uz barokno pivo, gastronomsku ponudu i koncerte, od kojih je prvi na rasporedu u 17 sati, kada će promenadni koncert održati učenici Glazbene škole u Varaždinu.  U sklopu Total baroquea je i večerašnja Hrvatsko-švedska gala večera u varaždinskom Starom gradu s biranim jelima švedske i varaždinske kuhinje

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.