Grandiozno finale na VBV-u uz suvremenu svjetsku premijeru serenate La Forza delle Stelle i oratorij

Grandiozno finale na VBV-u uz suvremenu svjetsku premijeru serenate La Forza delle Stelle i oratorij

Grandiozno finale na devetoj festivalskoj večeri 49. Varaždinskih baroknih večeri donijelo je koncert koji će biti trajno zabilježen kao svjetska suvremena premijera tog nevjerojatnog djela nastalog u 17. stoljeću. Serenatu, a zapravo mini operu, "La Forza delle Stelle" talijanski skladatelj Alessandro Stradella napisao je oko 1657. u Rimu za naručiteljicu švedsku kraljicu Kristinu, jednu od naduhovnijih i najobrazovanijih žena svog doba. 

- Kraljica Kristina abdicirala je i tim činom zapanjila tadašnju Europu. Okrenula se katoličanstvu i odselila u Rim gdje je živjela posljednjih desetak godina svog života. Nikad se nije udavala, živjela je neovisno i rekli bismo bila je vrlo modernih uvjerenja.  Srećom bila je i velika pokroviteljica glazbe i umjetnosti.  Skladatelji poput Berninija, Corellija, Scarlattija i Staradelle stvarali su za nju svoja remek djela.

Tako je pozvala i Alessandra Staradellu da napiše mini operu, serenatu La Forza delle Stelle na libreto napisan prema pjesmi Petrarce. Nije bila zadovoljna njegovim radom pa je sama „korigirala“ djelo. I što je posebno zanimljivo, taj manuskript kao i brojni drugi nestali su u Napoleonovim ratovima, ali su pronađeni stoljeće kasnije u Montpellieru.  U Rimu naš istraživački tim stavio je ovo djelo u cjelinu i presretan sam što sam imao prigodu predvoditi suvremenu praizvedbu cijelog  dijela u Rimu 2001. godine, a sada smo i na Varaždinskim baroknim večerima izveli obrađenu serenatu za manji ansambl, što je zapravo svjetska suvremena premijera - istaknuo je dirigent Mats Liljerfors, ugledni švedski profesor i glazbenik, koji je 1970. godine utemeljio festival Glazba u Kraljevskoj palači u Stockholmu. Lani je bio i član festivalskog žirija Varaždinskih baroknih večeri, kada je, kako je naglasio, sklopio mnoga prijateljstva, koja su rezultirala i pozivom hrvatskim glazbenicima i organizatorima Varaždinskih baroknih večeri da predstave festival upravo u kraljevskoj palači. 

Uz to Mats Liljerfors voditelj je međunarodnog kulturnog projekta Zaklade Kraljica Kristina-Europska kulturna inicijativa, čiji je član i Koncertni ured Varaždin.

Kraljica Kristina kulturna je platforma pod pokroviteljstvom Europske unije čiji je osnivač Kraljevski festival Stockholm i Mats Liljerfors. Obuhvaća desetak država Europske unije, Brazil i Japan. Imali smo zahvaljujući toj suradnji već jedan koncert u Kraljevskoj palači i simpozij o tome koliko glazba pridonosi miru u svijetu, a  suradnja će se nastaviti i u godinama koje slijede. Ponosni smo što smo dio projekta i što imamo mogućnost promicanja hrvatske glazbene baštine. Ovaj koncert i gostovanje Royal Swedish Chamber Orchestra važno je i zahvaljujući upravo ovoj izvedbi zabilježeno na kulturnoj platformi - naglasio je Raymond Rojnik organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji već planira nove projekte koji će u umjetnosti i glazbi spojiti Varaždin, Hrvatsku i Švedsku.

 U dvorcu Trakošćan jučer je održan posljednji koncert uz baroknu kavu 49. Varaždinskih baroknih večeri, a ovpm prigodom publiku su oduševili članovi Baroknog ansambla Oslo Circles iz Norveške i mezzosopranistica Marianne Beate Kielland. Njihov koncert bio je u 17 satii i u hrvatskom dragulju barokne arhitekture, crkvi Svete Marije Snježne u Belcu, a u nedjelju u 19 sati održani su i koncerti u Ludbregu, te Prelogu.  U ludbreškom dvorcu nastupio je Royal Swedish Chamber Orchestra, a u preloškoj crkvi Kristus Konengens Vokalensemble. U Varaždinu u 19 sati održali su zajednički koncert Varaždinski komorni orkestar i Camerata Vocale Eaejeon iz Južne Koreje, a izvedeno je remek djelo barokne glazbe oratorij "Izrael u Egiptu" G. F. Handela. U varaždinskoj katedrali održana je već po tradiciji i sveta misa zahvalnica za ovogodišnji festival, a na kraju dana i posljednji dan popratnog programa Total baroquea u parku. Kućice sa svojom gastronomskom i ponudom Baroknog piva otvorile su svoja vrata u 17 sati, a u 21 sat bilo je zatvaranje i tog popratnog VBV programa.

Izvor: VBV

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.