Trinaesto izdanje Smaragdnog eco film festivala SEFF-a, održat će se 21. lipnja u Zagrebu

Trinaesto izdanje Smaragdnog eco film festivala SEFF-a

Trinaesto izdanje Smaragdnog eco film festivala SEFF-a, održat će se 21. lipnja  u Zagrebu. Radi se o partnerstvu organizatora EKS – ekološko kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice i Centra mladih Ribnjak iz Zagreba. Kako su većina svjetskih festivala otkazana zbog svjetske zdravstvene krize uzrokovane covid-19 virusom, organizator i selektor festivala Daniel Pavlić, odlučio je ipak raspisati natječaj za prijem filmova, te nakon žiriranja filmova, proglasiti najbolje filmove u četiri ovogodišnje kategorije. Dakle, ove godine neće biti međunarodnog festivalskog tima koji biciklima obilazi ruralna i urbana područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi prikazali filmove, nego ćemo najbolje filmove festivala virtualno prikazati putem Interneta na stranicama Centra mladih Ribnjak. Kategorije su: kratkometražni, dugometražni, animirani film, te posebna kategorija je dječji ekološki edukativni film. Ove godine međunarodni žiri čine Rachel Caplan (USA), Juliana Paniagua (Kolumbija), Jaume Quiles (Španjolska), te Ruriko Uzu (Japan).

Rachel Caplan - osnivačica i izvršna direktorica „San Francisco Green Film Festivala“, koji je pokrenula 2011.godine. Rachel ima iskustvo preko 20 godina rada u filmskoj industriji uključujući međunarodne filmske festivale u Edinburghu, Londonu i San Franciscu i kao publicist koji se bavi međunarodnim kazališnim kampanjama za Paramount, Universal i DreamWorks. Pokretač je i 1. Londonskog festivala zelenog filma, a magistrirala je na filmskom i televizijskom studiju na Britanskom  filmskom instituta (BFI), te je  članica BAFTA-e.

Juliana Paniagua - osnivač, generalni producent i umjetnički direktor na „Festiver Barichara Festivalu zelenog filma“. Nakon studija modnog dizajna, filmskog make up i produkcijskog dizajna, pokrenula je zajedno sa svojom obitelji, prvi i najveći festival ekološkog filma u Kolumbiji, te nastavila produkcijsku karijeru na ostalim događajima kao što su festivali kratkog filma, audiovizualna tržišta i sajmovi dizajna u Medellínu.

Jaume Quiles - utemeljitelj je i direktor, zajedno s Albertom Gutiérrezom, „Rural Film Festivala“ u Španjolskoj, međunarodnim putopisnim filmskim festivalom vezanim za ruralni svijet, ekologiju, održivost i prirodne, te kulturne resurse. Sa samo 14 godina Quiles započinje svoj rad u vizualnim  medijima, snimajući više od dvadeset kratkih filmova. Njegova prva ekološka animacija, Chiripajas, u suradnji s ruskom animatoricom Olgom Poliektovom, postigla je više od 200 selekcija na međunarodnim festivalima,  od kojih se ističe  Međunarodni festival kratkog filma Oberhausen. Film je osvojio sedamnaest nagrada na svjetskim festivalima.

Ruriko Uzu – osnivačica i direktorica „Green Image film festivala“ u Japanu. Ruriko je također i direktorica „EARTH VISION-Tokyo Global Environmental Film Festivala“, najstarijeg međunarodnog festivala ekološkog filma u Aziji osnovanog 1997.godine.  Diplomirala je na Sveučilištu Tsukuba, na Međunarodnim odnosima. Bavi se azijskih filmova o okolišu već 18 godina. Doprinosi osnivanju novog festivala ekološkog filma u Koreji (Festival zelenog filma u Seulu) i Tajvanu 2004. godine.

 Vizual 13. izdanja ovog jedinstvenog ekološkog filmskog festivala će izraditi Dubravko Mataković, ilustrator i crtač stripova.

Filmovi se mogu prijaviti u četiri kategorije do 1. svibnja 2020. na web stranici https://filmfreeway.com/SEFFSmaragdniecofilmfestival a selektirani će biti objavljeni sredinom lipnja. Najbolji filmovi će dobiti plakete festivala, te će biti proglašeni 21. lipnja u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu.

Za sve dodatne informacije: Daniel e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.