Splitsko ljeto, Osorske večeri,VBV, DLJI i svi ostali festivali i smotre po prilagođenim programima

vbv

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je 5. svibnja, video-sastanak s čelnim osobama nacionalnih festivala iz područja izvedbenih umjetnosti na temu posljedica pandemije COVID-19 na ovogodišnje manifestacije i prilagođavanja programa novonastalim uvjetima. 

Sastanku su prisustvovali: Srećko Šestan, ravnatelj Splitskog ljeta, Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, Branko Mihanović, ravnatelj festivala Osorske glazbene večeri, Davor Bobić ravnatelj festivala Varaždinske barokne večeri, Jakov Bilić, ravnatelj Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik i dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb, uz posebnu savjetnicu ministrice dr. sc. Ivu Hraste Sočo i Ivana Betea, voditelja Službe za izvedbene i vizualne umjetnosti. 

Na sastanku je dogovoreno da će vodstva festivala Ministarstvu kulture do kraja svibnja dostaviti prijedlog prilagođenih programa uz odgovarajuće troškovnike. Sjednice Vijeća nacionalnih festivala organizirat će se u lipnju kada će u skladu s epidemiološkom situacijom biti prihvaćeni izmijenjeni programski i financijski planovi.

U ovoj fazi ne razmišlja se o otkazivanju festivala nego o prilagodbi programa s posebnim naglaskom na angažman hrvatskih umjetnika koji su zbog mjera ograničenja dulje vremena bili bez angažmana. Poticat će se produkcija ili gostovanja manjih formata, vodeći računa o općim epidemiološkim smjernicama.

Naglasak će se staviti na programe na otvorenom te prilagodbu gledališta, ali i samih programa potrebi izbjegavanja rizika od zaraze.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.