Kreće 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

11. VAFI i RAFI

Sljedeći tjedan počinje 11. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će biti održan od 1. do 7. lipnja, najavljeno je danas u Gradskoj vijećnici u Varaždinu. Prva je to manifestacija koja će javnosti otvoriti svoja vrata i to u ponedjeljak 1. lipnja s početkom u 20 sati.

Nakon što su zadnjih dva mjeseca organizatori iz udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA prilagođavali izvedbu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala, predstavljen je program koji će započeti u ponedjeljak, 1. lipnja u 20 sati u prostoru Centra za mlade Varaždin – P4 u Preradovićevoj ulici. Službeno otvaranje započet će predstavljanjem izložbe „Studentski bubregi“ autorskog tima LIGO. Iza imena LIGO kriju se tri studentice animiranog filma sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – Morana Bunić, Karla Skok i Katarina Zidar. Skupinu su pokrenule još 2015. godine kada je jedan njihov projekt pobijedio na natječaju Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora. Isprva su djelovale kao tim za snimanje i izradu promotivnih videa, a kasnije svoj fokus nastavljaju u animaciji te šaljivoj ilustraciji svakodnevnog društvenog života. Navedene ilustracije redovito objavljuju na društvenim mrežama gdje su skupile respektabilni broj pratitelja, a s ciljem povezivanja studentske populacije koju žele povremeno nasmijati. Varaždinskoj publici predstavit će se izborom od dvadesetak najuspješnijih radova u sklopu programa Podrum ponedjeljkom.

Uz autorski tim LIGO javnosti će se predstaviti i mlada varaždinska udruga Kuća kreativnih inovacija. Riječ je o skupini mladih kreativaca koji svojim primjerom i entuzijazmom mogu i trebaju nadahnuti druge te žele aktivno sudjelovati u djelovanju lokalne zajednice a i šire. Svoje vještine će prezentirati i prenijeti na sve zainteresirane, a što nam sve spremaju vidjet ćemo u dvorištu Centra za mlade u Preradovićevoj u sklopu otvaranja 11. VAFI & RAFI festivala.  

Sjajna je prilika povezati mlade kreativne ljude pune entuzijazma te raditi s njima, pa nam se otvaranje Festivala činilo kao odlična prilika za predstavljanje navedenih javnosti. Koncept ovogodišnjeg izdanja kao i sama realizacija Festivala je poprilično drugačija naspram dosadašnjih deset održanih te je svakako izazov i nama kao organizatorima. Ipak, potrudili smo se održati i ovo izdanje usprkos svim izazovima te s druge strane pokazati svoju inovativnost i snalažljivost kako bi se prilagodili situaciji. Iako nam u Varaždin po prvi puta ne dolaze strani gosti, a kino projekcije zamijenili smo televizijskim emitiranjem, možemo biti zadovoljni jer nam se otvara prilika prezentacije i afirmacije filmskog stvaralaštva djece i mladih još široj publici na nacionalnom nivou. U realizaciju smo uključili veliki broj ljudi koji su nam pomogli čim su čuli ideju održavanja Festivala putem televizijskih emisija. Selektirani su filmovi, žiri je vrijedno odradio svoj dio posla, snimane su reportaže s brojnim sudionicima, odrađeni su studijski razgovori u Varaždinu i Zagrebu – sve to ne bi bilo moguće bez odlične dugogodišnje suradnje koju VANIMA ima s brojnim pojedincima, udrugama i institucijama. Vrijedi spomenuti kako nažalost filmski festivali u ovoj godini odgađaju svoja izdanja ili se pak održavaju online putem, no svojim smo planom uspjeli doskočiti izazovima i pretvorili ih u prednosti. – istaknuo je direktor festivala Hrvoje Selec 

Veliki posao odradili su selektori Festivala – Jasenka Ježovita-Mlinarić i Slave Lukarov u VAFI sekciji, te Dubravka Kalinić Lebinec, Ana Sever i Barbara Zupičić u RAFI sekciji. Pogledati preko tisuću pristiglih animiranih filmova iz više od 85 zemalja svijeta zahtijeva višemjesečni trud, a kako bi žiri pogledao one najbolje koje ćemo imati prilike pogledati u sklopu službenih emisija. Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je Veljko Popović, nagrađivani animator iz Splita, zatim Maya Yonesho animatorica iz Japana te predstavnice Ciarda Tobin i Jayne Foley iz Fresh Film Festivala koji se održava u Irskoj, koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala. Kako su organizatorice Festivala iz Irske bile oduševljene idejom realizacije ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala, namjeravaju sredinom lipnja sličan koncept realizirati i same uz prikazivanje nastalih reportaža i dijela filmova s VAFI & RAFI festivala, a kako bi se i dalje nastavilo prijateljstvo između dva festivala. 

Ne smijemo zaboraviti ni stalni žiri koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava. Riječ je o savjetnici Ureda dječje pravobraniteljice Maji Flego, predstavnici Ureda UNICEF-a Hrvatske Marini Barišić Knežević i Ani Dokler, urednici portala medijskapismenost.hr. One nam svake godine skreću pažnju na to koliko je važno dati djeci i mladima slobode u kreativnom izražavanju, u ovom slučaju putem animiranog filma kao medija, ali i napominju vrijednost Festivala koji ujedno ima i odgojnu notu. – istaknula je višegodišnja članica organizacijskog odbora Alenka Čović

 

Prva veća manifestacija u Varaždinu započinje javnim otvaranjem u ponedjeljak, a nastavlja se putem televizijskih emitiranja i online praćenjem. Tako na nacionalnom nivou emisije sa službenim projekcijama možete popratiti od 4. do 7 lipnja na RTL kockici i to u jutarnjem terminu u 11 sati te popodnevnom u 15.30 sati, a nakon emitiranja emisije će biti dostupne na platformi RTL Play. U istim datumima VAFI & RAFI festival popratite na VTV-u, te na kanalu MagicNET-a, odnosno kanalu Prve školske televizije kojoj još jednom zahvaljujemo na odličnoj suradnji u pripremi emisija. Spomenimo da će sličan program biti emitiran i putem Kanala Ri u suradnji s Art kinom iz Rijeke.

 

Pozivamo ovim putem učenike osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije da poprate projekcije namijenjene njihovim dobnim skupinama, te da svoj glas daju najboljim filmovima kako bi tim putem dobili nagrade publike. Publika će imati prilike glasati tijekom trajanja Festivala i to putem službene internetske stranice Festivala. – istaknuo je jedan od organizatora, Ivan Todorović, predsjednik Filmsko-kreativnog studija VANIMA

 

Ovogodišnje izdanje je ujedno i odlična prezentacija rada udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA koja na našem području uspješno djeluje 34 godine i razvija vizualne i audiovizualne djelatnosti u kulturi Grada. Nakon realizacije Festivala pripremamo nekoliko volonterskih pozicija kako bi novim mladim entuzijastima dali priliku sudjelovati u radu udruge, ali i naučili nešto novo tijekom ljeta stoga svakako popratite naše objave u narednom razdoblju i pozivam Vas da nam se pridružite. – istaknuo je Todorović

 

Nakon varaždinskog dijela festivala očekuje nas RAFI dio u Rijeci najesen kad se za to stvore uvjeti.  Tada će filmovi u RAFI sekciji biti prikazani u sklopu programskog pravca Dječja kuća kao dio aktivnosti  EPK 2020. Kad dobijemo pobjednike iz obje sekcije, pobjednički filmovi će biti prikazani u Varaždinu na projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost, a u suradnji sa suorganizatorima Festivala POU Varaždin, odnosno kinom GAJ. Tako da u principu Festival ovaj puta traje i duže nego smo planirali što će uključiti veći broj samih gledatelja, ali i posjetitelja u kinu. Drago nam je što se ovakvim manifestacijama polako, ali sigurno, normalizira život u Varaždinu. – rekla je dogradonačelnica grada Varaždina Sandra Malenica

 

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, TZ Grada Varaždina, TZ Varaždinske županije i Rijeka 2020, a realizacija se odvija uz pomoć  suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Koncertni ured Varaždin, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

 

Sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

 

 

 

 

 



Ova elektronička poruka je povjerljiva i može sadržavati povlaštene informacije. Ako niste naznačeni primatelj, niste ovlašteni čitati, printati, pohraniti, obrađivati ili priopćavati ovu poruku. Ako ste ovu poruku primili greškom, molimo Vas da o tome odmah obavijestite pošiljatelja i izbrišete ovu poruku, njene privitke i kopije. Grad Varaždin ne preuzima nikakvu odgovornost s obzirom na bilo koju moguću netočnost bilo kojeg podatka koji je sadržan u ovoj poruci, ako takav podatak nije povezan s registriranim predmetom poslovanja Grada Varaždina. Stajališta izražena u ovoj poruci ne odražavaju nužno službena stajališta Grada Varaždina. Hvala!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.