U četvrtak počele jubilarne 60.Glazbene večeri u sv. Donatu

U četvrtak počele jubilarne 60.Glazbene večeri u sv. Donatu

 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je otvorenju jubilarnih 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu u četvrtak, 16. srpnja-.Svečano otvorenje obilježila je izvedba programa „Mediteran na Forumu“ Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, a ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se u smanjenom obimu s naglaskom na hrvatske izvođače i skladatelje.

Podsjetivši kako su na samom početku Glazbene večeri bile poligon za promociju domaćih glazbenika i tada novoosnovanog Zadarskog komornog orkestra, ministrica je istaknula kako su brzo izrasle u uglednu međunarodnu manifestaciju koja je privukla imena svjetske glazbe i pozicionirala Zadar na mapu glazbenih stjecišta naše domovine. Dodala je kako ovogodišnje izdanje priziva u sjećanje upravo početna izdanja festivala, kada su imena hrvatskih skladatelja i izvođača bila najzastupljenija. Iako je takva koncepcija djelomično posljedica kriznih vremena i ograničenog kretanja umjetnika na globalnoj razini, ona je ustvari itekako primjerena za prigodu ovako visokog jubileja, rekla je ministrica.


FOTO: HINA

U današnjim se okolnostima čini da se umjetnost i ovoga puta bori za svoj opstanak. S ne tako davnim iskustvima koja su ostavila koncertne podije potpuno praznima, možemo se stoga samo još više radovati i cijeniti svaku priliku kad imamo pred sobom živu glazbenu izvedbu, rekla je ministrica. 
Tako su se i 60. Glazbene večeri vratile svom Zadru u punini i pokazale sve najbolje što je iz njega od glazbene umjetnosti poteklo: od skladateljskih imena poput Berse, Kuljerića, Dešpalja i Suppéa, pa do naglašene snažne veze festivala sa Zadarskim komornim orkestrom koji će se u ovogodišnjem izdanju predstaviti s dva koncerta, od kojih će jednim dirigirati njegov voditelj, maestro Ivan Repušić.Program ovogodišnjih Glazbenih večeri najbolje govori o povezanosti sa Zadrom pa će se tako na repertoaru naći djela Josipa Mihovila Stratika, Franza von Suppèa, Blagoja Berse, Pavla Dešpalja i ostalih.

Ministarstvo kulture https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24725

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.