Koncertom naziva Viva Vivaldi počelo glazbeno „Viško ljeto 2020“

viško ljeto

Koncertom naziva Viva Vivaldi počele su „Glazbene večeri“ uz „Viško ljeto 2020.“, koje iz godine u godinu otočki ansambli priređuju u Visu. Koncert posvećen poznatom talijanskom baroknom skladatelju Antoniju Luciju Vivaldiju organizirao je Mješoviti zbor župe Uznesenja BDM Vis, a uz domaćine na pozornici su se predstavili i studenti Muzičke akademije iz Zagreba dok je izvedbama ravnao student dirigiranja, Višanin, Mateo Narančić. Koncert je izveden u dva termina: 11. srpnja izvedba je bila u atriju Gospine tvrđave u Visu (Bateriji), a slijedećeg je dana koncert izveden u komiškoj crkvi zvanoj Muster.

Na početku koncerta gudački orkestar, sastavljen od studenata glazbe, izveo je Koncert za gudače i basso continuo u C duru, RV 110. Barokni autor nadahnuo je i dirigenta koji je izvrsno naglasio kontraste između stavaka, a briljirao je i koncertni majstor Blaž Žagač, koji je prezentirao svoje improvizacijske vještine unutar baroknog stila. Također, u prvom dijelu koncerta orkestar je izveo i Koncert za dvije mandoline i orkestar u G duru, RV 532, gdje su se kao solistice na mandolinama predstavile Lucija Botica i Zrinka Bakić, a osim virtuoznosti na mandolinama obogatile su izvedbu trilerima te svojom interpretacijom stvorile ugođaj lepršavosti posebice u tehnički najzahtjevnijem trećem stavku tipičnom za talijanski barok.

U drugom dijelu koncerta izvedena je Gloria za zbor orkestar i soliste u D duru, RV 589. Osobito dojmljiv u izvedbi Glorije bio je zbor koji je nositelj glavne uloge u gotovo cijelom djelu. Iako je riječ o amaterskom zboru, pjevači su prikazali izvrsnu vokalnu spremnost za bravurozne barokne kolorature, širok dinamički spektar kao i vokalnu puninu zvuka za duge melodijske fraze kompleksne harmonijske građe. Iako je dvije trećine zbora činio ženski vokalni korpus, te bi se moglo prigovoriti da je nedostajalo muških glasova, treba imati na umu da je Gloria komponirana za ženski zbor,  tako da svjetlija boja zbora nije zasmetala ni u jednom trenutku. 

Kao solistice u izvedbi Glorije predstavile su se sopranistica Darija Auguštan i mezosopranistica Marija Salečić. Obje studentice solo pjevanja pokazale su spremnost vokalnog aparata za pjevanje kompleksnih baroknih koloratura te su njihovi glasovi plijenili  mekanim baršunastim bojama.

Mladog dirigenta Matea Narančića treba pohvaliti u prvom redu kao vokalnog pedagoga, jer je od zbora“ izvukao“ ono najbolje. Mladi je maestro od cijelog koncerta učinio iznimno osviještenu izvedbu, prilagodivši orkestar baroknoj interpretaciji, inzistirajući na tome da se cijeli ansambl što više približi originalu što se i očitovalo u lepršavosti i vedrini izvedbe svih triju djela. Na kraju treba spomenuti i orkestar studenata glazbe, koji je također pokazao visoku razinu razumijevanja za izvedbu barokne glazbe, te su virtuoznim trilerima i ukrasima pridonijeli sveukupnoj ljepoti i veličanstvenosti zvuka. Posebice dojmljiva bila je izvedba koncerta u komiškom Musteru gdje sam ambijent baroknih oltara i štukatura, uz izvrsnu akustiku, dopušta slušatelju da se vrati u prošlost, pa tako uz vrhunski ansambl i soliste na trenutak i sam zaplovi tim čudesnim svijetom barokne raskoši i blještavila.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.