Snaga glazbe nadvladava! Počinju 45. osorske glazbene večeri

Snaga glazbe nadvladava!  Počinju 45. osorske glazbene večeri

Jedinstveni glazbeni festival unatoč kriznim vremenima epidemije virusa COVID-19 donosi niz istaknutih koncerata i izvedbi između 23. srpnja i 16. kolovoza. Festival otvara Ženski zbor Hrvatske radio televizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija te ansambl udaraljkaša i puhača. Uvodna kompozicija Igora Kuljerića „More“, za ženske glasove i vrpcu, na stihove Josipa Pupačića, smjestit će početak Osorskih večeri u mediteranske koordinate i otvoriti put istraživanju otočkih glazbenih krajolika. Središnji dio inauguralnog koncerta posvećen je antologijskom vokalno-instrumentalnom madrigalu „Spiriti eccellenti“ Petra Bergama. Stihovi čakavske pjesnikinje Marine Čapalija u glazbi splitskog skladatelja pronalaze suputnike bogatim pejzažima zvukova, težnji i mirisa otočke svakodnevnice. Ona je, baš kao i u slučaju Osora, istovremeno i nostalgična, sjetna, radosna, ali i zabrinuta trenutačnom situacijom. Koncert će se izravno prenositi na HRT3.

Važnost zajedništva osnovna je tema koncertnog diptiha Monika Leskovar i njezinih glazbenih prijatelja. Uz našu proslavljenu violončelisticu nastupit će Katarina Kutnar i Krunoslav Marić (violine), Aleksandar Milošev (viola), pijanistica Martina Filjak i klarinetist Davorin Brozić koji će uz djela Mozarta, Dvoraka, Beethovena i Brahmsa izvesti skladbe Viktorije Čop i Dalibora Bukvića. Gudački kvartet Sebastian proslavit će 30 godina postojanja praizvedbom djela „Festivo“ Nenada Firšta, a ansambl Acustic Project Strings će, uz antologijska djela za gudače, praizvesti kompoziciju Srećka Bradića. Osorski će trg biti pretvoren u glazbeni laboratorij eksperimentalne i jazz glazbe Elvisa Stanića i njegove trupe.
Dvojica sjajnih glazbenika mlađe generacije, već dobro poznatih osorskoj publici, priredit će recitale: Aljoša Jurinić u čast Beethovenu, a Petrit Çeku posvetu instrumentu kojem služi, s izvornim skladbama, vlastitim obradama i praizvedbom Gorana Listeša. Mlade snage zastupa Trio Eusebius, uz izvedbu djela „Espressioni notturne“ Petra Bergama, dok zatvaranje festivala pripada bas-baritonu Krešimiru Stražancu i pijanistu Danijelu Detoniju. Na repertoaru će se, uz kanonska djela lieda, naći i praizvedba ciklusa pjesama „Protuslovlja 2“ Ivana Josipa Skendera.
Kako naglašava umjetnički direktor Branko Mihanović, kriza je trenutak za propitivanje vlastitih uloga i pozicija, kao i vrijeme inzistiranja na prijateljstvu i solidarnosti. Ovogodišnji festival, u smanjenom opsegu, istražuje različita stanja koja u „normalnim“ vremenima smatramo neupitnima, poput neposrednog kontakta u izvođenju glazbe ili međunarodnih gostovanja. Na pragu „novog normalnog“, uz poštivanje svih epidemioloških uputa za sigurnost publike i izvođača, festival nastavlja kročiti novim pejzažima klasične glazbe i srodnih žanrova, sa sigurnim zaključkom: da glazba mora prevladati!

Više informacija na www.osorfestival.eu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.