Festival čakavske šansone: ČAnsonfest po šesnaesti put

Festival čakavske šansone: ČAnsonfest po šesnaesti put

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već šesnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i uvijek do sada, ovogodišnji 16. Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2020. će se održati kao program zatvaranja 29. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 28. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

Nažalost, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ovogodišnje festivalsko izdanje neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će izostati dodatni programi glazbeno-poetske večeri U susret ČAnsoni, okruglog stola – Pogovor, te akustične večeri šansone Na kastafskeh šternah u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči održavanja glavnog festivalskog događanja Večeri novih skladbi. Ovogodišnji jedini popratni program Festivala bit će likovna izložba Ča je more galerije Brešan iz Splita. Ona međutim neće, kao prethodnih godina, biti predstavljena u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice, nego samo u online obliku na web stranicama ČAnsonfesta. Okupit će brojne hrvatske likovne umjetnike koji su zavirili u fantastičan i nesvakidašnji svijet morske modrine, te potražili potonulo blago što stoljećima stoji u tišini netaknuto i provocira znatiželjnike, kroz legende i kazivanja. Ovu izložbu, naslovljenu prema jednom od najpoznatijih narodnih napjeva na istarskoj ljestvici, kojeg je zapisao Ivan Matetić Ronjgov, ČAnsonfest posvećuje obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti ovog velikog čovjeka našeg kraja, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 16. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekstNagrada za najbolju skladbu – ČAnsonuNagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 15. ČAnsonfesta – Kastav 2019., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio BakarVečer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Na ovogodišnjem 16. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:
 

 1. BEZ DUŠE – Valter Simčić
  glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Suzana Blečić
  2. DOTA – Dino Antonić
  glazba Damir Mičetić, stihovi Senka Laginja
  3. GROMAČA – Davor Grgurić
  glazba Robert Funčić, stihovi Davor Grgurić
  4. INPATADORI – Duško Jeličić
  glazba i stihovi Duško Jeličić
  5. KAD MI BUDE POJTI – Valerio Ricchiuto
  glazba Bruno Krajcar, stihovi Toni Pernić
  6. KASTAVSKA SERENADA – Daniel Načinović
  glazba i stihovi Daniel Načinović
  7. LA VITA E BELLA – Emanuela Lazarić-Ella
  glazba i stihovi Emanuela Lazarić-Ella
  8. LITNJA NOĆ – Betti i Damir Vrbljanac
  glazba Damir Vrbljanac, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković
  9. MOJA VIOLA – Francesco Squarcia
  glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković
  10. NAŠA BESEDA – Hrvoje Hegedušić
  glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić
  11. NEČ TI MORAN REĆ – Karla Pupis
  glazba i stihovi Mauro Staraj
  12. NI TI RABILO – Lado Bartoniček
  glazba i stihovi Lado Bartoniček
  13. NIS MLAD JASEN – Mario Lipovšek Battifiaca
  glazba Srećko Valušek, stihovi Vjeko Alilović
  14. PIŠI MI UD BRUSNA – Nevia Rigutto
  glazba i stihovi Josip Orlando Hrvatin
  15. SUZA – Neven Barac
  glazba i stihovi Neven Barac
  16. TUGA OD PRIŠLIĆA – Zemir Delić
  glazba i stihovi Zemir Delić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.