„Dubrovnik na glazbenoj hridi“ kao veličanstvena završnica festivalskog glazbenog programa

 „Dubrovnik na glazbenoj hridi“

 Festivalska publika uživala je u koncertnom programu „Dubrovnik na glazbenoj hridi“ u izvedbi ponajboljih dubrovačkih glazbenika i izvrsnih solista pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sinoć, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora te kraj svake skladbe pozdravljala velikim pljeskom. 

Program „Dubrovnik na glazbenoj hridi“, kao svojevrsno drugo izdanje komorno-solističkog programa „Dubrovnik plovi u intonaciji“ održanog prije dvije godine, također uz potporu zaklade Caboga Stiftung, okupio je uzbudljiv ansambl neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti koji je pokazao kako su dubrovačka glazbena hrid njegovi sjajni glazbenici koji pokazuju vitalnost grada i kako je bogata tradicija još uvijek živa vatra. Njih osamnaest je sinoć, kao solisti ili komorni glazbenici, redom istaknuti, a posebice solisti Filip Merčep, Vedran Kocelj i Dubravka Šeparović Mušović, nadahnulo publiku u Dvoru istim onim nadahnućem koje njih privlači da svoj život posvete umjetnosti, darujući je drugima, kao lijek za sve boljke života i neizvjesnosti. Ovogodišnje su Dubrovačke ljetne igre uplovile tako u svoju završnicu, na sigurnoj hridi.  

Večer je krenula s Koncertom za ksilifon i gudače djelom jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula u izvedbi ansambla s udaraljkašem Filipom Merčepom, a gromoglasni pljesak publike bio je zaslužena nagrada za sjajnu izvedbu. Nastavak je bio živopisni Koncert za trubu i orkestar br. 2 francuskog skladatelja Andréa Joliveta s trubačem Vedranom Koceljom. U drugom je dijelu izvedena kompozicija contraVals & contraDans za komorni orkestar Petra Obradovića, izvorna napisana 2003. godine, no proširena i nadopisana za ovu prigodu i za upravo ovaj sastav orkestra. Prekrasan kraj ove jedinstvene festivalske glazbene večeri bile su Rückertove pjesme Gustava Mahlera u izvedbi sjajne i karizmatične mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović.  

Program 71. Igara zaključit će gala koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića uz operne zvijezde Lanu Kos i Željka Lučića, pod pokroviteljstvom Mastercarda, 25. kolovoza ispred Katedrale. Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.