Podjelom nagrada zaključen 14. DORF u Vinkovcima: Želimiru Babogredcu dodijeljena nagrada za životno djelo

Podjelom nagrada zaključen 14. DORF u Vinkovcima: Želimiru Babogredcu dodijeljena nagrada za životno djelo

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održan je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta. 

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu, dugogodišnjem direktoru izdavačke kuće Croatia Records, uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF Festivala. "Glazbenik, menadžer i nagrađivani producent s iznimno uspješnom diskografskom karijerom,  uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac, apsolutno je zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima gdje je zapalio puno malih r'n'r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF ovom nagradom skromno se zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu", izjavio je Toni Šarić.

Želimir Babogredac osnivač je i odlične rock grupe The Milky Way 1969. u Vinkovcima, a prvu postavu činili su su pjevač Želimir Ivković, Ivan Iživkić na bubnjevima, Željko Vrtarić na gitari i basist Zdenko Jakuš, koji su od tada svirali u sastavima The Lewis i Ž & Tumbstones. Svirali su hard rock i blues standarde svjetskih grupa i vokalnih solista. Nakon poduže stanke ponovo su se okupili 2012. godine u istoj postavi, a već iduće godine snimili su četiri autorske pjesme od kojih su se u radijskom eteru izdvojile pjesme Hej čuj i Nabrijani bajkeri. Više o samoj grupi, ali i općenito rock sastavima iz Vinkovaca može se naći u knjizi Rock u Vinkovcima autora Želimira Ž. Ivkovića koju je Croatia Records objavila 2019. godine.

14. DORF otvorila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić. Prikazano je 6 dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije, od kojih dvije svjetske premijere i jedna hrvatska premijera. Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film Tusta (Hrvatska, Factum, 2019.) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Posebno priznanje žirija dobio je film Pobednici su dosadni (Srbija, Radio-televizija Vojvodina, 2018.) redateljice Olivere Miletić Čačija čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja 2 desetljeća. 

U popratnom OFF DORF programu, koji se odvijao u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru, odvijao se bogat program. Dizajn ovogodišnjeg DORF festivala djelo je Martina Peranovića iz Otoka, a za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je genijalni splitski kipar i strip autor Miro Župa.

Filmski tjedan u Vinkovcima organizirala je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci uz potporu Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Hang Loose Rockabilly Bar i Dilj NEXE grupa. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.