Spektakularnom gala operom zatvorene 71. Dubrovačke ljetne igre

Spektakularnom gala operom zatvorene 71. Dubrovačke ljetne igre

Sedamdesetiprve Dubrovačke ljetne igre zatvorene su sinoć, 25. kolovoza ispred Katedrale, spektakularnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića te kratkom ceremonijom u kojoj su sudjelovali dubrovački glumci i glazbenici spremajući, uz Himnu slobodi, festivalsku zastavu Libertas do sljedećeg ljeta.

 

Ovaj izniman glazbeni događaj publika je mogla pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije te Trećem programu Hrvatskog radija. Program sinoćnjeg završnog koncerta počeo je izvedbom Uvertire opere Fidelio Ludwiga van Beethovena, s kojim su ove Igre i bile otvorene, a nakon toga su se nizali probrani ulomci i arije poznatih opernih djela velikih skladatelja, a festivalska publika imala je priliku uživati u besprijekornim i zanesenim izvedbama sopranistice Lane Kos, odnedavno prvakinje zagrebačkog HNK-a i najboljeg svjetskog belkantističkog baritona Željka Lučića. Na repertoaru su bili prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renata iz 3. čina Krabuljnog plesaarija Rigoletta Cortigiani, vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura. Publika je tako uživala u izvedbama ulomaka iz čak pet djela Giuseppea Verdija, a izvedbom Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut zastupljen je bio i Giacomo Puccini. Izveden je i Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana skladatelja Pietra Mascagnija. Publika je zahvalno uživala u glazbenom dodatku, duetu Sì, vendetta, tremenda vendetta iz Rigoletta uz poruku maestra Lipanovića publici da je vendetta za COVID. Večeri tu nije bio kraj. Kazališni glumac Nikša Butijer govorio je ulomak iz Milana Milišića završivši riječima: „Samo daj bože zdravlja pa će sve brzo proći“, a njegov kolega Maro Martinović odmah potom i stihove Himne slobodi. U izvedbi su mu se pridružili i solisti, orkestar, članovi Mještovitog zbora Libertas te publika. Dramske umjetnice Doris Šarić Kukuljica, Perica Martinović, Nataša Dangubić i Mirej Stanić te glazbenici Eva Šulić i Stijepo Medo, složili su zastavu Libertas čime su svečano zatvorene 71. Igre koje su 47 festivalskih dana pandemiji i uz sve na kraju ostvarile vrhunske umjetničke rezultate.

 

 

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori: Mastercard, HEP, Euroherc, ALH, Kraš, Tele2, Croatia Airlines, OTP banka, Caboga Stiftung, ACI, Coca-Cola i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.