Varaždin glazbom i drugim događanjima od petka slavi 50. godina svojih baroknih večeri

Varaždin glazbom i drugim događanjima od petka slavi 50. godina svojih baroknih večeri

Unatoč pandemiji virusa SARS CoV- 2 jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri održat će se u predviđenom terminu, ali uz program koji će odraditi samo hrvatski umjetnici. Tako će se sutra u petak, 18. rujna s početkom u 20 sati podno bedema varaždinskog Starog grada održati svečani koncert otvorenja 50. Varaždinskih baroknih večeri. Istoga dana ali bez otvorenja dijelom će se moći razgledati i Međunarodna izložba cvijeća "Barok-glazba-cvijeće" koja je ove godine zbog epidemioloških mjera izašla iz atrija staroga  grada na varaždinske ulice i trgove, a osim instalacija po prvi puta uređena je i gredica u stilu baroka, koja će biti trajni znamen 25. obljetnice izložbe. O tome je održana i današnja press konferencija, na kojoj su govorili gradonaćelnik dr. Ivan Čehok, Raymond  Rojnik, te Blanka Pazman, u ime organizatora izložbe ,koja je najavila i nastup najboljih hrvatskih florista.

U skladu s velikim zanimanjem publike organizatori Festivala od srijede 16. rujna u prodaju su pustili dodatnih 50 ulaznica za slavljenički koncert. Po cijeni od 200 kuna mogu se kupiti na blagajni varaždinskog HNK-a od 9 do 17 sati, a uz svaku kupljenu ulaznicu ljubitelji barokne glazbe dobit će i zaštitnu masku na dar. Na koncertu će nastupiti Varaždinski komorni orkestar uz umjetničko vodstvo Latice Honda Rosenberg, a na programu su poznati glazbeni dragulji iz barokne riznice-Bachov Brandenburški koncert br 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannova uvertira-suita La Bizzare, dok će hrvatsku himnu otpjevati poznata hrvatska sopranistica Lana Kos.

Na press konferenciji u povodu početka jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri bilo je također puno entuzijazma.

- Drago mi je da je vodstvo Varaždinskih baroknih večeri uspjelo upravo prema smjernicama ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek napraviti program koji se sastoji isključivo od hrvatskih glazbenika i samim time pokazati što hrvatska kultura i umjetnost znači u svjetskom baroknom okruženju. Znamo da je ovaj Festival poseban i autentičan, prema svojim izvedbama, programima i  prostorima u kojima se odvija u baroknom Varaždinu - istaknula je na konferenciji za medije uoči početka 50. Varaždinskih baroknih večeri posebna savjetnica ministrice kulture i medija dr. sc. Iva Hraste Sočo, pohvalivši organizatore što su i u vrijeme pandemije uspjeli pripremiti program jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri. Iako neće biti stranih glazbenika, ljubitelji barokne glazbe neće ostati zakinuti za vrhunske glazbene poslastice, a u 11 dana festivala imat će prigodu poslušati hrvatske glazbenike europskog i svjetskog ugleda.

- Koncept je to ujedinjena snaga hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti. Dali smo priliku s ponosom da najbolji hrvatski umjetnici predstave i našu prebogatu hrvatsku glazbenu baštinu i svjetsku baroknu baštinu. Sretan sam što u petak počinjemo jubilarne 50. Varaždinske večeri – rekao je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri. Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika zahvalila je Ministarstvu kulture i medija na financijskoj pomoći, a zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak istaknuo je da je pred svima nama vrhunski kulturni doživljaj i najavio kako će se jedan od koncerata održati u atriju Županijske palače.

Baroknom će glazbom oživjeti varaždinske crkve, ali i prostor kod Starog grada, jer kako je najavio organizator Festivala i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik uz bedeme će se urediti elegantna pozornica po uzoru na svjetske festivale.

-Posebno ćemo osvijetliti Stari grad, a navečer nakon svečanog koncerta bit će i vatromet.- najavio je Rojnik.

 I ovogodišnje Varaždinske barokne večeri donose popratne programe. Izložba kroz pet festivalskih desetljeća na otvorenom postavljena je na zgradi varaždinskog HNK-a i kuće Ritz , a u subotu će biti otvorenje izložbe u Kerameikonu. Međunarodna izložba cvijeća, kao stalni popratni program VBV-a bit će održana u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

 Na svečanom koncertu otvorenja u petak, 18. rujna nastupit će Varaždinski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg, dok će himnu otpjevati Lana Kos. Dan nakon posljednjeg festivalskog koncerta, u ponedjeljak 28. rujna bit će promovirana monografija o pet festivalskih desetljeća urednika mr. sc. Ernesta Fišera. Prije konferencije za medije, u varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana je sjednica Festivalskog vijeća na kojoj se govorilo o prošlogodišnjem festivalu, financijskoj konstrukciji, te planovima za 51. Varaždinske barokne večeri, a usvojen je financijski plan i program ovogodišnjih slavljeničkih 50. Varaždinskih baroknih večeri.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.