Obilje programa drugog dana održavanja Varaždinskih baroknih večeri

Obilje programa drugog dana održavanja Varaždinskih baroknih večeri
Nakon svečanog otvorenja, na pozornici podno bedema varaždinskog Starog grada druge večeri 50. Varaždinskih baroknih večeri nastupili su studenti Muzičke akademije u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu, Muzičke akademije u Puli i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku uz Barokni ansambl Muzičke akademije u Zagrebu.
Jedinstveni glazbeni projekt četiri akademije održan je pod mentorstvom Laure Vadjon, a ujedinio je buduće mlade akademske glazbenike- Varaždinske barokne večeri omogućile su im  u svoj jubilarnom izdanju da osjete čaroliju muziciranja na najdugovječnijem festivalu barokne glazbe. „Ovi su mladi glazbenici, baš kao i mi, željni koncerata, nastupa, akcije na pozornici nakon što nas je korona sve usporila. Ovo je zapravo prvi projekt u kojem smo se našli nakon trećeg mjeseca. Plejada je ovo odličnih solista uz odlični Barokni ansambl Muzičke akademije u Zagrebu. Bio mi je užitak s njima raditi“, istaknula je Laura Vadjon.
 
Da su koncerti poput ovog u kojem su se mladi ujedini u izvedbi djela Vivaldija, Handela i Bacha iznimno važni složila se i Lidija Horvat Dunjko. „Lijepa je i važna gesta Varaždinskih baroknih večeri da da mladim umjetnicima prigodu da osjete taj „štimung“ i dobe time novi poticaj za još više vježbanja, još više truda i rada kako bi postigli još bolje rezultate. Mislim da je ovo idealno za njih. Nadam se da će ovakav koncert postati tradicija i da će biti darovan i dalje studentima četiri akademije“, naglasila je poznata hrvatska sopranistica i profesorica na akademijama u Puli i Zagrebu Lidija Horvat Dunjko, dodajući da Varaždinci imaju privilegiju već od malena osjetiti što je lijepo i dobiti osjećaj za finu glazbu i kulturu upravo zbog Varaždinskih baroknih večeri. Kroz dvosatni su program mladi glazbenici uspjeli pokazali da glazbena budućnost Hrvatske ima dosita svijetlu perspektivu jer će zasigurno neki od  mladih talenata izabrati za svoje daljnje glazbeno usavršavanje upravo baroknu glazbu.
 
U subotu je u Galeriji  K 10, varaždinskog Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici otvorena izložba „Barokni ritam, suvremeni tonalitet“.
U sklopu tog popratnog programa na glavnom gradskom trgu u Varaždinu postavljene su cvjetne instalacije članova Udruge vrtlara Varaždinske županije na Međunarodnoj izložbi cvijeća koja je već 25. godina popratni program VBV-a.
U Križevcima je sinoć održan prvi vanjski koncert 50. Varaždinskih baroknih večeri.
 
 
Pavao Mašić nastupio je na čembalu u križevačkoj crkvi Svete Ane, a večeras će Mašić zajedno s sopranisticom Ivanom Lazar održati koncert u Županijskoj palači u Varaždinu. Ulaznice za taj koncert su rasprodane, no koncert će se moći pratiti u live streamu na Facebook stranici Varaždinskih baroknih večeri. Večeras je na programu Festivala i koncert u Prelogu na kojem će nastupiti Hrvatski barokni ansambl pod vodstvom Laure Vadjon, a ulaz na koncert koji počinje u 19 sati u preloškoj crkvi je besplatan.
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.