Animafest 2020 prikazuje 300 filmova iz 40 zemalja

Animafest 2020 prikazuje 300 filmova iz 40 zemalja

U Francuskom paviljonu Studentskog centra održana je konferencija za medije uoči početka 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020. koji se od 28. rujna do 3. listopada održava u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. 


Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić te autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić, Lucija Mrzljak i Kata Gugić. 


"Filmski program čini više od 300 filmova iz 40 svjetskih zemalja", kazao je umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić te istaknuo kako je Animafest od 1972. godine u samom svjetskom vrhu i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada Zagreba.

Animafestova nagrada "Grand Prix" kvalificira dobitnike, animirane filmove, za Oscara, European Animation Award i Annie Awards, istaknuo je.

Za Animafest 2020. prijavljeno je više od 1.800 filmova, a među njima su i četiri hrvatska filma u najvišoj svjetskoj konkurenciji.

Ove godine fokus Animafesta je na kinematografiji Mađarske, održat će se programi Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice festivala u Annecyju, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade.

Sve projekcije Natjecanja studentskog filma, u okviru kojeg će biti prikazano 40 filmova, za posjetitelje su besplatne.

U retrospektivnim programima Animafesta 2020 posebno mjesto pripada Zagrebačkoj školi crtanog filma uz osvrt na 1972. godinu, pri čemu se odaje počast autoru Pavlu Štalteru.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.