Nastavljena festivalska tradicija istraživanja i izvođenja djela varaždinskih baroknih skladatelja

Nastavljena festivalska tradicija istraživanja i izvođenja djela varaždinskih baroknih skladatelja

Ivan Werner i Leopold Ebner u 18. su stoljeću bili orguljaši župne Crkve sv. Nikole u Varaždinu. Upravo u toj varaždinskoj crkvi sedme festivalske večeri 50. Varaždinskih baroknih večeri nastupili su članovi ansambla Camerata Garestin izvodeći djela tih nekadašnjih orguljaša, koji se zajedno s Janom Krtitelom Vanhalom ubrajaju u varaždinski skladateljski barokni krug. „ Uspjeli smo pronaći prekrasne dijelove misa i pjesama koje su izvodile u liturgiji od varaždinskih skladatelja koji su djelovali u Varaždinu i jako smo sretni što ih imamo prigodu izvoditi na jubilarnom festivalu.
Ta djela ne zaostaju za skladateljskim opusom baroknog vremena u Europi.
Drago nam je što Varaždinske barokne večeri kontinuirano rade na tome da se revitalizira i pokaže tradicija i kultura koju Varaždin ima od baroka do današnjih dana”, naglasila je sopranistica Ivana Lazar kojoj se u vokalnoj izvedbi djela pridružila Varaždinka s njemačkom adresom Kora Pavelić. „Jako sam se veselila ovom projektu i drago mi je da smo se uspjeli uskladiti. Probe smo odrađivali u ljeti i uspjela sam doći u Varaždin dok su u Njemačkoj  u tijeku probe za novi glazbeni projekt kojem se uskoro vraćam”, istaknula je Kora Pavelić koja je i jedva dočekala druženje s publikom u baroknom gradu, dodajući kako je i prije izvodila pjevne i melodične Vanhalove skladbe. Za ovaj koncert ansambl Camerata Garestin koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća proširio je svoj postav.
Uz Ivanu Lazar i Koru Pavelić zvucima barokne glazbe crkvu sv. Nikole ispunili su Dunja Bontek i Silvio Richter na violini, violist Hiwote Tadesse, violončelist Krešimir Lazar i Krešimir Has na orguljama. Osim varaždinskih baroknih skladatelja izveli su i Scarlattijev Sabat Mater, djelo pisano za sopran, alt, dvije violine i basso continuo. Program 50. Varaždinskih baroknih večeri nastavlja se večeras također koncertom hrvatske glazbene baštine. U 20 sati u Franjevačkoj crkvi nastupit će Zbor HRT-a pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija i izvesti djela Vinka Jelića.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.