Završena Samoborska glazbena jesen

Završena Samoborska glazbena jesen

 

Nakon devet glazbenih večeri, održanih sedam koncerata i šest recitala mladih glazbenih umjetnika, završeno je 45. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Na posljednjem koncertu 4. listopada nastupili su violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Hrvoje Philips, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, kontrabasiszbene jeseni – t Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak. Prvi na redu bio je Klavirskog seksteta u D-duru, op. 110 Felixa Mendelssohna Bartholdyja čiji su temperament i vedrinu, ali i melankoliju u nadahnutoj izvedbi ostvarili Martina Filjak, Sreten Krstić, Jelena Očić, Hrvoje Philips, Aleksandar Milošev i Ivan Nestić. Za kraj odabran je Gudački kvinteta u C-duru, D. 956, najcjenjenije djelo Franza Schuberta. Mistiku i snagu djela prenijeli su Aleksandar Ivić, Sreten Krstić, Jelena Očić, Monika Leskovar i Aleksandar Milošev, a svojom izvedbom izazvali su oduševljenje publike u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije te je festival završio uz dugotrajan pljesak, učestale povike bravo i često vraćanje izvođača na scenu.

Na  festivalu na 17. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović, kojoj je pripalo 15.000 kuna  a osim toga za nju će Mirela Ivičević napisati novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. te su joj osigurani nastupi na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i 46. Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Stručna prosudbena komisija 17. natjecanja Ferdo Livadić koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić odlučila je Nagradu Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora dodijeliti pijanistici Miji Pečnik za izvedbu Impromptua op. 32b Dore Pejačević. Time je Mia Pečnik osvojila 7.500 kuna  te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.