Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu – dar svim građanima

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu – dar svim građanima

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, potaknuto prošlogodišnjim pozitivnim iskustvima tijekom održavanja programa HNK u vašem kvartu započinje s Festivalom Ljetne večeri HNK u Zagrebu koji će se održavati ispred kazališta na Trgu Republike Hrvatske od 29. svibnja sve do 3. srpnja.
Pod medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta u Hrvatskoj, Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu bit će otvoren 29. svibnja svečanim koncertom koji počinje u 20.10 sati u povodu Dana državnosti i Dana grada Zagreba. Umjetnički program uživo prenosit će Hrvatska radiotelevizija.

U uvodnoj riječi intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč istaknula je kako se neke stvari u kazalištu pomno osmišljavaju dok se druge jednostavno događaju. A kako je kazalište ogledalo stvarnosti, Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu, spletom svih okolnosti se tijekom pandemije  naprosto dogodio.
Pozornica ispred kazališta nikada ne bi bila u planu da nije bilo lockdowna i virusa COVID 1. Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani, postat će i dio redovnog programa HNK u Zagrebu, rekla je Dubravka Vrgoč

Novi ravnatelj Opere Giorgio Surian govorio je o umjetničkom programu Ljetnih večeri s naglaskom na mlade operne pjevače koji će obogatiti glazbene večere kratkim izvedbama poznatih opera poput Seviljskog brijača, Figarovog pira i Ljubavnog napitka. Bit će to odličan način da prepoznamo mlade operne talente, istaknuo je.

Plesni dio programa bazirat će se na klasičnom baletu i ulomcima najljepših bijelih baleta poput Labuđeg jezera. Publika će imati priliku i ekskluzivno vidjeti ulomke iz nove baletne premijere Giselle u koreografiji renomirana baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza koja je u planu iduće sezone. Program ćemo započeti koprodukcijom našeg kazališta s Francuskim institutom i Baletom Preljocaj koja se temelji na ulomcima najpoznatijih predstava Baleta Preljocaj. Baletne večeri sadržavat će i kratke svakodnevne vježbe kojima ćemo prikazati kako naši plesači započinju dan, govorio je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.

A  kako bi proslavio ove godine 100 godina svojega postajanja i isto toliko godina francusko-hrvatskih kulturnih razmjena, Francuski institut u Hrvatskoj u koprodukciji s Baletom Preljocaj u Francuskoj i HNK-om u Zagrebu te uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba, osmislio je izniman program suradnje u području suvremenog plesa obrazložio je Thomas Schnabel ataše za kulturu i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.

Raznolik program priprema i Drama zagrebačkog HNK koja će u suradnji sa Sajmom knjiga u Puli San(j)am knjige uprizoriti dva performansa koji će biti izvedeni u Puli i ispred kazališta u Zagrebu. Poezijom se Drama intenzivno bavila cijelu sezonu te je ona postala i svojevrsni naš zaštitni znak. U tematskim dijelovima večeri izvest ćemo poeziju suvremenih hrvatskih pjesnikinja a održat ćemo i večer slavenskih pjesnika dok ćemo jedan program posebno posvetiti pjesnikinjama Božici Jelušić i Ireni Vrkljan, objasnio je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, medijskog partnera Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu vjeruje u izvrstan umjetnički program kao i sjajnu atmosferu koja sve gledatelje očekuje kroz cijeli mjesec ispred središnje kazališne nacionalne kuće te najavljuje: Imali smo želju obilježiti veliku karijeru i život vrhunskog glazbenika Arsena Dedića te ćemo njemu u čast izvesti poseban program koji je osmislio Ante Gelo. Bit će to izvrsna prilika da vidimo i glumce HNK u Zagrebu u drukčijem okruženju a programu će se pridružiti i Arsenova vječna inspiracija, gospođa Gabi Novak“, govorio je Ogurlić rekavši kako je prije koncerta 3. srpnja u planu i panel o značaju Arsena Dedića u Hrvatskoj.

Od 2014. godine za mnoga kulturna događanja Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu imalo je potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld istaknula je kako je obveza TZGZ-a da podržava kulturu posebnu onu vrhunsku poput kulture koju intendantica Dubravka Vrgoč sa svojim ravnateljima provodi od 2014. godine. Naša uzajamna stalna suradnja rezultirala je činjenicom da je Grad Zagreb postao najznačajnija kulturna i turistička destinacija u ovom djelu Europe.

Na Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu koji započinje svečanim programom u subotu 29. svibnja u 20.10 sati povodom Dana državnosti i Dana grada Zagreba te završava 3. srpnja u 20 sati programom Arsenal ljetne noći pozvani su svi građani, turisti i posjetitelji iz cijele Hrvatske. Umjetnički program na otvorenome ispred kazališta posveta je i dar za sve sadašnje i buduće posjetitelje zagrebačkog HNK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.