Otvorene Dubrovačke ljetne igre

Otvorene Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre. 

Tijekom idućih 47 dana, do 25. kolovoza, bit će izvedeno gotovo sedamdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija.

Ceremoniju otvaranja potpisuje Hrvoje Korbar, a nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem su se pridružili studenti glume i plesa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je neke od naglasaka programa:

- Ove godine s najvećim ponosom mogu najaviti dvije vlastite kazališne produkcije u ovome predivnom ambijentu jer to je specifikum Dubrovačkih ljetnih igara već 72 godine i tako treba biti dokle god se održavaju, rekla je Ruždjak Podolski.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek bila je je na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća DLJI u Dubrovniku održanoj ususret otvorenju. 

- Program igara je u duhu najbolje tradicije: raznovrstan, s vrhunskim domaćim i inozemnim umjetnicima. Ja sam zaista ponosna i čestitam jer nije lako u ovim uvjetima nesigurnosti planirati tako zahtjevan i ambiciozan program, poručila je ministrica.

Podsjetila na iznimne okolnosti organizacije festivala.

- Nadam se da će publika svojom nazočnosti posvjedočiti koliko je napora i stručnosti trebalo za održati ovakav program, rekla je ministrica.

Poručila je i kako nema umjetničkog života bez interakcije s publikom te apelirala na cijepljenje.

- Sjajne stvari su se događale online, ali smo svi bili ganuti kad smo mogli doći u kazališta i kina. Što se bude više građana cijepilo, kulturni će se događaji moći organizirati kao prije, rekla je Obuljen Koržinek.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.