Wim Wenders: Još nisam radio u Hrvatskoj ali mislim da je vrijeme

Wim Wenders: Još nisam radio u Hrvatskoj ali mislim da je vrijeme

Sarajevo - u znaku svojeg najpoznatijeg festivala. Pristižu filmaši iz cijeloga svijeta, među njima i dobitnik Počasnog srca Sarajeva, proslavljeni redatelj Wim Wenders. Svoj 76. rođendan slavi radno, u odličnom festivalskom raspoloženju. Deset godina nakon prvog posjeta festivalu Wim Wenders vratio se u Sarajevo. Ovoga puta kao počasni gost - dobitnik Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

- Nosim srce već dugo, nosio sam ga u svim dijelovima svijeta. Srce je divan simbol stvaranja filma jer očima vidimo i to je divno, ali uistinu vidimo srcem, srcem vidimo ljepotu. Istinu, rekao je redatelj Wim Wenders.

Mnoge Wendersove filmove, poput Pariz Texas, Buona vista social klub ili Nebo nad Berlinom, hrvatska publika i danas voli i gleda, a pojedine scene doživjele su kultni status.

- Imam čudnu vezu sa svojim filmovima, u određenom ih smislu smatram djecom i kao svaki roditelj najviše se brinem za najizazovniju djecu, a imam ih mnogo jer sam snimio mnogo filmova. Želim da žive i bez mene pa sam osnovao zakladu koja je sada vlasnik svih mojih filmova. To je neprofitna fundacija i sav novac koji oni zarade ide u proizvodnju filmova, a ne privatnim osobama, ni ja ne zarađujem od njih, dodao je.

Filmska industrija jedna je od pandemijom najpogođenijih, no europski film, smatra slavni redatelj, uvijek nalazi put do, filmski ponešto sofisticiranije publike.

- Mislim da je filmska industrija u dubokoj krizi, ne znamo kako će se kino dvorane uopće oporaviti. Mnogo se ljudi, posebno mlađa publika, u proteklih godinu i pol naviknulo na gledanje filmova putem interneta i veliko je pitanje hoće li se ikada vratiti u kino dvorane, rekao je Wenders.

A na pitanje o dolasku u Hrvatsku Wim Wenders odgovara: - Vidio sam nekoliko hrvatskih filmova, putovao jesam, ali nisam još radio u Hrvatskoj, mislim da je vrijeme, zar ne, poručio je. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.