Ovogodišnja Dalmatinska šansona opravdala status jednog od najkvalitetnijih domaćih festivala

Ovogodišnja Dalmatinska šansona opravdala status jednog od najkvalitetnijih domaćih festivala

Predzadnji vikend u kolovozu tradicionalno je rezerviran za jedan od naših najboljih festivala, Dalmatinsku šansonu u Šibeniku, a još se sliježu dojmovi s upravo završenog 24. izdanja.

Na Trgu Republike Hrvatske, između Katedrale sv. Jakova i  Gradske vijećnice, svoje su nove pjesme predstavila dvadeset i četiri izvođača. Uoči samog festivala upriličena je i druga festivalska press konferencija održana u hotelu Bellevue na kojoj su osim dvostrukog festivalskog izdanja "24. Dalmatinska šansona Šibenik 2021." predstavljeni i šesterostruki box set "Antologija - Mišo Kovač" te monografija "Dalmacijo, pismo stara", autora i dugogodišnjeg fotografa Slobodne Dalmacije, Stanka Karamana.
 

Odličan izbor pjesama i ove godine potvrđuje kvalitetu festivala među kojima su publika i stručni žiri odabrali najbolje. Prva nagrada stručnog žirija pripala je kantautorici Elis Lovrić, druga Neni Belanu i autoru pjesme Nikši Sviličiću, a treća sastavu 4 Voices. Publika je svojim glasovima nagradila 4 tenora s prvom nagradom, Branimira Bubicu i Klapu Sebenico s drugom te Juru Brkljaču s trećom nagradom, koji je ove godine debitirao na festivalu. Mladi kantautor Duje Stanišić nagrađen je nagradom Šansonjer za najbolje kantautorsko djelo, a nagrada za najboljeg debitanta pripala je Noi Rupčiću koji je tu večer pjevao pjesmu "U tvom osmijehu" šibenskog glazbenika Aljoše Draganića Vrančića. Nagrada za najbolju interpretaciju pripala je zadarskom pjevaču Ivanu Ivi Županoviću, nagradu za najbolji tekst "Sjene mladosti" dobila je Tommi Mischell, a novinari i radio urednici nagradili su Kristinu Boban koja će pjesmu "Gori sve" otpjevati i na međunarodnoj večeri Ohridskog festivala. Time je ove godine započela i službena suradnja između Dalmatinske šansone i Ohrid festa - Ohridski trubaduri, pod vodstvom direktora festivala Grigora Koprova.
 

Posebne nagrade, plakete koje su autorski rad Arsena Dedića, pripale su Đaniju Maršanu i Miši Kovaču za legende festivala. Naime, obojica su nastupila u formativnim godinama festivala, kao i na nekim važnim obljetnicama. Đani Maršan je i ove godine sudjelovao na festivalu s pjesmom "Pisma" koju je otpjevao uz klapu Munita, a nagradu za Mišu preuzela je Ivana Kovač koja je nastupila u show programu festivala posvećenom Miši Kovaču. Legendarnom pjevaču, Šibenčaninu, čovjeku s nevjerojatnom karizmom, najtiražnijem pjevaču u povijesti glazbe na ovim prostorima, koji je nedavno proslavio 80. rođendan bio je posvećen i najveći dio press konferencije.
 

O nastanku box seta "Antologija - Mišo Kovač" govorila je Nikolina Mazalin, kreativna direktorica Croatia Recordsa, a spomenula je da je upravo Mišo Kovač bio taj koji je odabrao čak 131 pjesmu. Radi se o najobuhvatnijoj Mišinoj kolekciji pjesama, od njegove prve singlice, obrade poznatog hita Raya Charlesa "Ne mogu prestat da te volim (I Can’t Stop Loving You)", pa do pjesme "Pismo moja" koju je snimio 2018. godine. Fotograf Stanko Karaman za knjižicu izdanja ustupio je nekoliko slika iz svoje bogate kolekcije, a cijelu je objavio upravo u svojoj knjizi objavljenoj u izdanju Slobodne Dalmacije odnosno Hanza medije. Za razliku od box seta, knjiga je za Mišu Kovača bila pravo iznenađenje, a Stanku Karamanu je priznao da je oduševljen izgledom i sadržajem knjige.

Zadovoljni su i organizatori festivala direktor Branko Viljac i umjetnički direktor Dušan Šarac koje sada čekaju slatke brige i priprema 25. jubilarnog izdanja festivala.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.