Varaždinske barokne večeri ispisuju novu stranicu u kulturnim odnosima između Hrvatske i Slovenije

Varaždinske barokne večeri ispisuju novu stranicu u kulturnim odnosima između Hrvatske i Slovenije

U dijelu godine kada Slovenija predsjedava Vijećem Europske unije, upravo će ta susjedna zemlja biti zemlja partner 51. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak svečanim koncertom otvorenja. Trebao bi biti održan u 20 sati na glavnom varaždinskom gradskom trgu, no ovisno o vremenskim prilikama možda će biti biti preseljen u varaždinsku Katedralu. Njime će započeti festival koji će potrajati do 29. rujna i dovesti ponovno u barokni Varaždin vrhunske glazbene interprete i ispisati stranicu u uspješnim hrvatsko-slovenskim kulturnim odnosima. „Na području kulture Hrvatska i Slovenija surađuju već godinama i ta je suradnja između uspješna i plodonosna, usprkos tome što između državama tu i tamo postoje otvorena pitanja. Na području kulture Slovenija i Hrvatska surađuju niz godina. Iznimna mi je čast da Slovenija sudjeluje ove godine na Varaždinskim baroknim večerima kao država partner i to nam je na ponos.

Razdoblje baroka snažno je obilježilo i Sloveniju i Hrvatsku, a i hrvatski i slovenski barokni skladatelji bili su poznati u Europi. Važno je da imamo i danas vrhunske izvođače barokne glazbe i neki od njih predstavit će se ovdje u Varaždinu”, naglasio je veleposlanik Slovenije u RH Vojislav Šuc na predstavljanju programa Festivala održanom u atriju varaždinskog Starog grada. Predstavit će se u sklopu baroknih večeri i slovenski poduzetnici, kao i gastronomija, a jedan od koncerata bit će održan u Varaždinu prijateljskom gradu Ptuju. „Prije 13 godina krenuo je novi koncept, koncept zemalja partnera i nakon 13 godina imamo zemlju partner zemlju Sloveniju, našu prijateljsku zemlju. Građani Grada Varaždina i Varaždinske županije mogu na taj način ove godine vidjeti i poslušati eminentne slovenske umjetnike, kao što su prošlih godina slušali poznate glazbenike koji izvode baroknu glazbu. Izuzetno je dobro da je napravljen program nazvan Total baroque u kojem je i gastronomija, likovna umjetnost, a uz sve sadržaje Barokne večeri postaju dodatno zanimljive publici. U ovih 10 dana imat ćemo 20 koncerata u Varaždinu, te 11 koncerata u pet županija. Prerasli smo Varaždin i Varaždinsku županiju, a imat ćemo i jedan koncert u prijateljskom gradu Ptuju. Pozivam sve sugrađane i stanovnike Varaždinske županije i naše goste da posjete Varaždin u ovih 10 dana Baroknih večeri, da slušaju baroknu glazbu i uživaju u izložbi cvijeća i kušaju kulinarske delicije naših prijatelja iz Slovenije i da na taj način uveličaju ovaj festival”, istaknuo je dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina. Barokna će glazba odzvanjati ne samo Varaždinom i županijom, već i šire. „Varaždinske barokne večeri prešle su granice Republike Hrvatske i one su zaštitni znak Grada Varaždina i Varaždinske županije na što smo ponosni. Ponosni smo i na vrhunsku organizaciju Baroknih večeri već 51. godinu u kontinuitetu čemu u prilog ide da su na Festivalu nastupili eminentni glazbenici u izvođenju barokne glazbe.

Jedan od koncerata bit će u našoj prekrasnoj Županijskoj palači i vjerujem da će ljubitelji glazbe uživati u prekrasnom ambijentu i na prekrasnom koncertu. Svima nam želim lijepo druženje i uživanje u glazbi, a organizatorima puno sreće u organizaciji”, istaknula je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec. Pripremljen je i bogat popratni program u sklopu programa Total baroq. Za nazočnost na koncertima bit će potrebna COVID putovnica, a organizatori su omogućili povoljnije testiranje u poliklinici Sveti Nikola. „Varaždinske barokne večeri iznimno su prisutne na međunarodnom planu, imamo uspješnu suradnju s Mezzo.tv koji ima na milijune korisnika, zovu nas iz cijelog svijeta i vjerujem da ćemo imati još više posjetitelja”, rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator festivala dodajući kako je program pomno pripreman u proteklih godinu i pol, a donijet će izvedbu djela poznatih svjetskih skladatelja barokne glazbe, kao i djela iz hrvatske barokne glazbene ostavštine, kao i sadržaje poput znanstvenog skupa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, tradicionalne izložbe cvijeća pa do drugih iznenađenja koje organizatori pripremaju za barokne dane u Varaždinu. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.