Spojem barokne glazbe i plesa, te programom na Starom gradu uz vatromet započele 51. Varaždinske barokne večeri

Spojem barokne glazbe i plesa, te programom na Starom gradu uz vatromet započele 51. Varaždinske barokne večeri

Barokni orkestar Musica cubicularis, sopranistica Ivana Lazar i tenor Aco Aleksander Bišćević koji su nastupili pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčiča, oduševili su brojnu publiku koja je sinoć nazočila svečanom koncertu otvorenja 51. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj Katedrali. „Kultura je zasigurno najbolji i najlakši način komunikacije među ljudima i narodima, a barokna glazba svakako je univerzalan jezik za kojeg ne trebamo prevoditelja. Mi Varaždinci s pravom se ponosimo baroknom baštinom, posebno našom umjetničkom dušom koja opaža, a zatim vizualizira one najskrivenije izvrsnosti i najveće vrijednosti svega što nas je stoljećima okruživalo i što je neosporno dalo novu vrijednost hrvatskoj, ali i europskoj umjetnosti i kulturi u cjelini. Ne možemo se ne zapitati što je danas najpotrebnije jednom malom narodu, odnosno kulturnoj zajednici koja se ne samo poznaje, već i prepoznaje upravo po baroku.

Potrebna je ovakva manifestacija koja nas više od 50 godina podsjeća da umjetnost i život uostalom ne poznaje granice i da je poznavanje i uvažavanje vlastite osobnosti samo preduvjet da osluškujemo potrebe svoje okoline i otvaramo se prema drugima“, istaknuo je na otvorenju varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj pozdravljajući predstavnike zemlje partnera Republike Slovenije i slovenske umjetnike koji će sljedećih dana spajati dvije nacionalne glazbene kulture. „Srednjoeuropska tradicija, naša zajednička duhovna baština kroz univerzalni jezik glazbe prenosi poruku prijateljstva, europskog zajedništva, povezuje i otvara prostor budućoj suradnji. Varaždinske barokne večeri ne poznaju granice i velikim, hrabrim koracima više od pola stoljeća spajaju glazbeni svijet omogućujući da upravo taj svijet danas pripada svima nama“, dodao je gradonačelnik Bosilj i zahvalio svima koji su ove i prethodnih godina pridonijeli da bez obzira na okolnosti Varaždinske barokne večeri budu sve bolje i uspješnije. Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je hrvatskim umjetnicima koji su prošle godine nastupili na Varaždinskim baroknim večerima, dodajući kako se ove godine festival ponovno vratio tradiciji uspostave suradnje s partnerskim zemljama. „Veseli me da je u godini u kojoj Slovenija predsjeda Vijećem Europske unije upravo to zemlja partner. Slovenija je zemlja koja ima nekoliko vrlo vrijednih baroknih festivala i njeguje obrazovanje i izvođenje stare glazbe na tradicionalnim instrumentima, njeguje svoju glazbenu baštinu, svoje skladatelje iz tog razdoblja. Uvjerena sam da će, ne samo varaždinska, već i hrvatska publika kroz ovogodišnje izdanje zaista imati priliku čuti jedinstvene koncerte i upoznati se s vrijednim djelima za koje do sad nismo znali“, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalivši organizatorima i umjetničkom ravnatelju Davoru Bobiću na odabiru barokne glazbe, kako je dodala, koja svake godine ispočetka oduševi. Posebni savjetnik za kulturu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pokrovitelja festivala Zdravko Zima naglasio je u svom govoru: „Bez tradicije nema kulture, bez kulture nema muzike, a upravo muzike u Varaždinu ima na pretek.

Činjenica da je ove godine zemlja partner Slovenija za svaku je pohvalu. Krajnje je vrijeme da zemlje koje se nalaze u ovom dijelu svijetu, da svi mi koji živimo ovdje prestanemo graditi zidove i počnemo graditi mostove. Jedan od tih mostova je svako kultura“. Svi uzvanici na koncertu otvorenja trebali su predočiti COVID potvrdu, kao što će to trebati učiniti i idućih festivalskih dana. Nakon koncerta otvorenja u Katedrali uslijedio je atraktivan vanjski dio programa. Barokni ples na Korzu izveli su Tanja Skok i Sebastia Bover, a umjetnici Magic Theater Serpentes oduševili su svojim magičnim vizualnim performansom ispred varaždinskog Starog grada. Već tradicionalno prve festivalske večeri varaždinsko je nebo prošarao vatromet. Za svog posjeta Varaždinu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak sa gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom o kapitalnim projektima u kulturi grada i županije, te istaknula kako interes za nastavkom ulaganja u kulturu obećava realizaciju i budućih projekata. Prvi festivalski vikend 51. Varaždinskih baroknih večeri otvara koncert uz kavu u dvorcu Trakošćan, dok će navečer u 20 sati u Franjevačkoj crkvi nastupiti Zbor HRT-a pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija. U 18 sati u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici bit će otvorena prva izložba u sklopu popratnih programa 51. Varaždinskih baroknih večeri pod nazivom „Dobro ugođeni keramički orkestar“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.