VBV - Slovenska harfistica i mezzosopranistica Tanja Vogrin u županijskoj palači oduševila publiku izvođenjem monodija

VBV - Slovenska harfistica i mezzosopranistica Tanja Vogrin u županijskoj palači oduševila publiku izvođenjem monodija

U okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri u Skupštinskoj dvorani Županijske palače nastupila je slovenska harfistica i mezzosopranistica Tanja Vogrin. Koncertna publika VBV- a ostala je zadivljena njezinim nastupom u kojem je muziciraćući na harfi istodobno i pjevala.Repertoar je obuhvatio pretežito talijanske i britanske skladatelje s početka 17. stoljeća, kada je u modu došao monodij odnosno jednoglasna pjesma uz pratnju instrumenta. Neki kompozitori pisali su ih za glas i lutnju, a publiku VBV-a ovom prigodom oduševila je izvođenjem monodija slovenska harfistica, što je i prvi put viđeno na festivalu VBV, u 50 godina njegova održavanja.

 

 

 Održavanje koncerata u Županijskoj palači je  tradicija, a jučerašnjem koncertu prisustvovala su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić, članovi festivalskog žirija te mnogi drugi.

Zamjenica župana iskazala je zadovoljstvo što Varaždinska županija ugošćuje renomiranu slovensku glazbenicu koja svojim nastupom obogaćuje ovogodišnje barokne večeri.

 „Već se niz godina bavim ovom praksom samopratnje i za program sam izabrala djela koja su bila komponirana za pjevače i samopratnju bilo na bilo kojem instrumentu-čembalu, lutnji koja je bila najraširenija, pa i na harfi. Za ovaj koncert izabrala sam novi program i jako mi je drago da ga mogu predstaviti hrvatskoj publici. Pratim Varaždinske barokne večeri već 10 godina, jer bavim se ranom glazbom i počašćena sam što mogu prvi puta nastupiti na festivalu. Ova je dvorana idealna za program koji izvodim jer je dovoljno intimna, a akustika je odlična. Odlična je to kombinacija. Ovaj program nije zamišljen nikada bio za velike dvorane i puno publike, već su to skladbe koje su izvođene u malom krugu ljudi, kao zabava za elitu“, istaknula je Vogrin, koja je nakon završenog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu svoje obrazovanje nastavila u Švicarskog gdje je stekla nekoliko magisterija iz povijesno informirane izvedbene prakse. Ostvarila je brojne zapažene nastupe, a predaje barokno pjevanje i baroknu harfu na Johann-Joseph-Fux  Konservatoriumu u Grazu.  Publika je imala prigodu tako uživati u nesvakidašnjem programu  nazvanom „Cantar suonando“, kako ističe predsjednica Festivalskog žirija dr. sc. Zdenka Weber „biranih minijatura za glas i harfu iz repertoara skladatelja koje smo dosad znali tek iz povijesti glazbe“. Vrsna mezzosopranistica i harfistica koja je za ovu prigodu od raznih vrsta povijesnih harfi kojima se bavi izabrala ranobaroknu harfu iz Italije, oduševila je publiku, a zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec pohvalila je suradnju Varaždinske županije i Koncertnog ureda Varaždin, organizatora Varaždinskih baroknih večeri. „Zahvaljujem Koncertnom  uredu Varaždin na nastavku suradnje s Varaždinskom županijom. Vjerujem da su svi posjetitelji uživali u prekrasnoj glazbi i da smo nakon ovog divnog koncerta svi obogaćeni posebnim emocijama“, istaknula je Zagorec. Večeras u 19 sati na programu 51. Varaždinskih baroknih večeri koncert je ansambla Nova Schola Labacensis koji će pod umjetničkim vodstvom Borisa Šinigoja nastupiti u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu. (J. Blaži, press VBV)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.