Zagrebački solisti i Stefan Temmingh na posljednjem koncertu u ocjenjivanju za festivalske nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri

Zagrebački solisti i Stefan Temmingh na posljednjem koncertu u ocjenjivanju za festivalske nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri

Koncertom održanim sinoć u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta na kojem su nastupili Zagrebački solisti i Stefan Temmingh na blok flauti zaokruženi su koncerti 51. Varaždinskih baroknih večeri koji su konkurirali za festivalske nagrade “Ivan Lukačić“ i „Jurica Murai“ na ovogodišnjem festivalu. Miljenici varaždinske kulturne publike Zagrebački solisti i ovoga su puta oduševili, kao i njihov glazbeni gost, jedan od vodećih svjetskih solista na blok flauti Stefan Temmingh, kojem je ovo bio povratak na Varaždinske barokne večeri nakon punih 11 godina.

„Svirao sam tada Vivaldijeve koncerte, a sada sviram Koncert Johanna Friedricha Fascha i to zapravo po prvi puta s orkestrom. Počašćen sam što ponovno mogu nastupiti ovdje i nadam se ne posljednji puta“, istaknuo je Temmingh, koji kao solist i sa svojim orkestrom nastupa na renomiranim festivalima širom svijeta, a profesor je i na Sveučilištu za glazbu u Freiburgu. „Planirali smo sličan koncert lani, ali drago nam je da smo ove godine mogli dočekati Stefana kao solista koji je fantastičan i drago nam je da smo uspjeli ostvariti ovu suradnju. Svira stvarno virtuozno, a što se tiče ostatka programa odlučio sam se za Vivaldija, a dodali smo Simfoniju Amanda Ivančića. Rekao bih jedan virtuozno-impulzivni program“, naglasio je Sreten Krstić, umjetnički voditelj Zagrebačkih solista. Publika je uistinu uživala u 90-tak minuta programa, a hoće li se i ovi glazbenici naći među dobitnicima festivalskih nagrada doznat će se sutra na svečanosti proglašenja laureata u 18 sati u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Danas je na festivalskom programu u 18 sati u varaždinskom HNK-u predstavljanje monografije „Mirjana Bohanec Vidović-hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska glumica“ o primadoni koja je ostvarila zavidnu opernu, kao i diplomatsku karijeru, sudjelovala u produkcijama Varaždinskih baroknih večeri, a generacije je pamte po ulozi u filmu „Tko pjeva zlo ne misli“.

U 19 sati u atriju varaždinskog Starog grada bit će održana Gala hrvatsko-slovenska večera na kojoj će se predstaviti gastronomija varaždinskog kraja, kao i Slovenije-zemlje partner 51. Varaždinskih baroknih večeri. Večeras u 19 sati na programu je Festivala i inozemni koncert, jer će ansambl Early Delight nastupiti u jedinstvenom Muzeju baroka u slovenskom Šmarju pri Jelšah.

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri zadovoljni su odazivom publike na ovogodišnji festival, kojeg je, ističu, bilo ipak lakše organizirati nego prošlogodišnje jubilarno izdanje. „Prema odredbi Stožera posjetitelji naših koncerata morali su imati COVID potvrde, a time nam je otvorena mogućnost da imamo pune dvorane i ostvarimo pune kapacitete. Ovogodišnji je festival obuhvatio 31 koncert u 11 dana na 20 lokacija, 20 popratnih programa, što je pravi izazov posebice kad smo u jednom danu imali šest koncerata. Puno je tu posla od organizacije, logistike do promocija, koordinacija. Sve to radi mali tim, ali efikasan i prilagodljiv i ponosan sam što je sve proteklo kako smo planirali“, rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator Varaždinskih baroknih večeri. „Možemo biti oduševljeni i ponosni, jer organizirali smo Varaždinske barokne večeri u vrijeme pandemije i to u dva festivalska izdanja. Ovo je pravi podvig, za što nam pohvale stižu i izvan Hrvatske, pa čak i šire, iz Japana i SAD-a. Ovakav festival u današnje je vrijeme rijetkost, jer mnogi su festivali otkazani. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Klubu mecena VBV-a, podupirateljima i sponzorima, kao i našoj dragoj publici, možemo s ponosom reći-uspjeli smo!“, zaključio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.