Festival "Mandolina Imota" - Duh orkestralne glazbe mandolina koji u Imotskom u živi već 25 godina

Festival "Mandolina Imota" - Duh orkestralne glazbe mandolina koji u Imotskom u živi već 25 godina

Ovogodišnji, 25. po redu, Festival "Mandolina Imota" održava se od 22. do 24. listopada u Imotskom. Festival duge tradicije okupljanja mandolinista, amatera i profesionalaca iz Hrvatske i inozemstva, ove je godine zbog pandemije mogao ugostiti samo sastave iz Hrvatske, ali i unatoč takvoj situaciji taj dvodnevni glazbeni događaj uvijek vrijedi posjetiti. 

'Imotski je grad kulture i povijesti' - naglasio je otvarajući Festival izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije, Josip Matković. - Mandolina je u Imotskom već 25 godina brendirana i gaji duh glazbe. To je ono što sve u Imotskom može veseliti, jer je to dodana vrijednost ovoga grada. Vi mandolinisti ste ono što Imotski zaslužuje i ono što baštini već godinama, ne samo u posljednjih 25 godina. Sve to što radite nastojte sačuvati za pokoljenja koja dolaze - poručio je Matković.

 Izaslanik ministrice kulture i medija, Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom, rekao je da je imotska priča puno drugačija u odnosu na percepciju toga grada izvan Imotskog. - Jedan dio te priče je imotska ljubav prema glazbi i potreba za njom. Koncertna dvorana, glazbena škola, gradska glazba, mandolinski orkestar i ovaj Festival su itekakvi dokaz da su stvari uistinu drugačije. Za Grad i za festival 25 godina je velika stvar jer netko je prije 25 godina stvorio jednu priču koja traje i danas, priču na koju uistinu svi u Imotskom mogu biti ponosni - rekao je Alduk.

Već 10 godina festival s međunarodnim karakterom

Dogradonačelnica grada Imotskog, Ana Marija Radeljić, naglasila je međunarodni karakter ove manifestacije: - Ovaj Festival ima međunarodni karakter jer su već prije 10 godina tu počeli sudjelovati orkestri iz cijele Europe. Zahvaljujem svim izvođačima i njihovim voditeljima. Ovo je jako lijepa promocija Imotskoga i cijele Splitsko-dalmatinske županije - rekla je Radeljić. 

Nakon otvaranja, uslijedio je koncert pod nazivom Večer filmske glazbe na kojoj su sudjelovali HGGD Sloga iz Zagreba (orkestar mandolinista i gitarista te mandolinski komorni ansambl), mandolinski orkestar “Sanctus Domnio” iz Splita i domaćini mandolinski orkestar Imotski.

U punoj dvorani glazbene škole dr. fra Ivan Glibotić, slušatelji su uživali u vrhunskom muziciranju i prisjetili se popularnih melodija iz kultnih filmova. Festival je nastavljen u subotu od 17 sati uz nastupe mandolinskih orkestara i komornih sastava koji se natječu u različitim kategorijama, a završnica Festivala i svečano zatvaranje bit će u nedjelju, uz podjelu nagrada najboljim mandolinistima i koncertom Fado u izvedbi Ive Perkušića i mandolinskog orkestra “Sanctus Domnio” iz Splita”. Na festivalu se održavaju grupna natjecanja u filmskoj glazbi, a publiku redovito oduševi subotnji večernji koncert fada. Nema puno gradova u Hrvatskoj u kojima ćete vidjeti autentičan mandolinski orkestar, kao ni u svijetu. Ono što je najviše iznenadilo organizatore ovog festivala je broj svirača mandolina u mnogim zemljama, ali i njihova dob (njihova mladost!! ). U Hrvatskoj i mnogim gradovima danas je mandolina instrument u procesu nestajanja.

Hrvatska srećom ima neke ljude koji je žele zadržati. Usput, ovaj mali grad u srednjoj Dalmaciji postao je jedno od najomiljenijih mjesta međunarodnih mandolinskih orkestara i svirača, jedinstveni Festival mandoline u Hrvatskoj. Tako su mnogi orkestri iz Slovenije, Italije, Njemačke, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine bili natjecatelji na ovoj kulturnoj manifestaciji.

Imotski je mjesto s dugom tradicijom mandolina, a Imotski orkestar ima tradiciju više od 56 godina ponajprije zahvaljujući glazbenom zaljubljeniku Svetu Dundi. Orkestar je nastavio svirati s Marijom Postenjak, profesoricom i pedagogom do 1978. Profesor glazbe i pedagog Vujević preuzeo je orkestar do 1996. godine, kada je vođenje i dirigiranje preuzela profesorica glazbe Antonela Rebić.

Više od 500 glazbenih amatera i budućih profesionalaca iz malog grada u više od 50 godina - nevjerojatno!

Poznati hrvatski glazbeni pedagog Miljenko Grgić, jedan od osnivača Hrvatskog festivala mandolinskog orkestra "Mandolina Imota" i njegov ravnatelj u prvih pet godina otkrio je strast za instrumentom i glazbom mandoline u Imotskom orkestru i njegovim voditeljima Anti Vujeviću i Antoneli Rebić. Više od 25 godina maestro mandoline i profesor glazbe Ante Vujević, zapanjujuće talentirani umjetnik koji je duh mandoline unio u  tradicionalni  festival „Mandoline Imota“, sad već po 25 put.

- Festival se temelji na povijesnim muzikološkim izvorima i glazbenoj tradiciji Imotske krajine; Iako je ovaj glazbeni dizajn suptilno modificiran tijekom godina, jasno je postavio standard za ono što je trebalo postati preferirani stil mandoline korišten u svjetskoj narodnoj i popularnoj modernoj glazbi. Festival prati dvije glavne programske komponente - umjetničku i folklornu; odabir sudionika i sudjelovanje u pripremi odabranih orkestara, odabrana djela, uvijek sastavljeno od hrvatskih autora i pozivajući ugledne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva. Spoj ovih utjecaja stvorio je jedinstven i nepogrešiv  festivalski stil, koji je mandolinu sigurno stavio u središte pozornice.

Danas bi mandolina i dalje trebala biti popularan i vitalni instrument u Hrvatskoj i mediteranskim zemljama, trebala bi i dalje privlačiti mlade svirače koji održavaju glazbu u životu i rastu. Mandolina je tako snažan dio hrvatske tradicijske glazbe i mnogi od nas su zahvalni na svakoj prilici da slušaju njezin osebujan zvuk kad god je kulturni nastup. I dok god postoji duh Mediterana, bit će mjesta i za mandolinu. U posljednjih 20 godina mandolina se ponovno vratila kao klasičan instrument, otvoreni su programi poučavanja mandolini u glazbenim školama i pokrenuti novi mandolinski orkestri. Tome je uvelike podržao i hrvatski nacionalni festival mandolina Mandolina Imota koji postoji već 25 godina - ističe Antonela Rebić te u ime domaćina poručuje: - Hvala natjecateljima i glazbenim izvođačima Mandolinski orkestar Imotski, Gradsko mandolinsko društvo "Sanctus Domnio" Split, HGGD Sloga, Mandolinski orkestar - Zagreb, HGGD Sloga, Mandolin i Quitar Orkestar - Zagreb, Mandolin Orkestar KUD-a "Stjepan Radić" - Pridvorje, Kvartet Libertas - Split, Mandolinski duo Antonio i Tomo Šulenta - Makarska, Mandolinski trio Glazbene škole Makarska, Mandolinski ansambl KUD-a "Kvadrilja" - Trogir, koji čuvaju duh mandoline.

Foto: Mandolinski orkestar Imotski - Zdravko  Olujić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.