Dobrodošli na Festival Svetomarske čipke, koji se ove subote održava u Svetoj Mariji u Međimurju

Dobrodošli na Festival Svetomarske čipke, koji se ove subote održava u Svetoj Mariji u Međimurju

U subotu, 26. ožujka, u Domu kulture u Svetoj Mariji, u Međimurju, održat će se prvi festival Svetomarske čipke, koja je od 2009. godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Festival Svetomarske čipke, održava se u organizaciji Javne ustanove REDEA, Turističke zajednice Međimurske županije, Općine Sveta Marija i Udruge Svetomarska čipka.

U sklopu festivala predviđena je i izložba čipkarskih radova i odjeće s dodatkom detalja od čipke modne dizajnerice iz Svete Marije Gabrijele Kanižaj, te etnografsko predavanje i predstavljanje kolača s motivima čipke. Naravno, čipkarice iz Udruge Svetomarska čipka demonstrirat će postupak izrade Svetomarske čipke, a izložba i razgovor s čipkaricama te upoznavanje s tehnikama izrade Svetomarske čipke bit će otvoreni već od podneva.

- Ponosna sam što će Svetomarska čipka dobiti na svojoj prepoznatljivosti - rekla je načelnica Đurđica Slamek, u okviru nedavnog predstavljanja triju festivala - čipke, cekara i keramike koji su dio projekta ADRIONET sufinanciranog iz programa INTERREG EU Adrion (Jadransko -jonske mreže autentičnih sela) u koji je uključeno osam partnera iz sedam zemalja, a to su: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Grčka, Italija i Hrvatska. Cilj projekta je uspostaviti transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.

 Đurđica Slamek pritom je naglasila da je Svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro koje se mora uzdići na još višu razinu u Europi kao važan segment međimurske turističke ponude. Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

- Iz Terma Sveti Martin besplatno će voziti hop-on hop off autobus koji će goste dovoditi na festivale, dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula..

Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija međimurska su sela u koja je dobro očuvana nematerijalna kulturna baština koja će se kroz festivale predstaviti lokalnom stanovništvu i široj zajednici. Keramika, cekari i čipka izvrsni su turistički proizvodi koji obogaćuju turistički potencijal Međimurja.

12 – 17,30 Izložbeni dio i upoznavanje s tehnikom izrade Svetomarske čipke

14 – 14,30 Etnografsko predavanje: kustosica i voditeljica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec Janja Kovač i, predsjednica Udruge Svetomarska čipka Ana-Marija Mustač)

14,30 – 16,30 Radionice izrade Svetomarske čipke za djecu i odrasle

17 - Predstavljanje gastro deserta “Slatke čipke”

 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.