Dobrodošli na jedinstveni Festival cekara - u Nedelišću, u subotu, 2. travnja, s početkom u 10 sati

Dobrodošli na jedinstveni Festival cekara - u Nedelišću, u subotu, 2. travnja, s početkom u 10 sati

U subotu, 2. travnja, u Nedelišču se održava prvi Festival cekara kao jedan od tri najnovija Festivala financirana i pokrenuta u sklopu projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko – jonska mreža autentičnih sela,a organizirana u suradnji JU REDEA, TZ Međimurske županije, LAG Međimurski doli i bregi, te Općine i TZO Nedelišće. Početak festivala je u 10 sati, a održava se u Vatrogasnom domu u Nedelišću.
U skladu sa sve višom razinom ekološke osviještenosti i brigom o okolišu, plastične vrećice polako odlaze u zaborav, a cekar doživljava pravi procvat. Budite i vi u trendu, pridružite nam se na festivalu, zabavite, naučite ili okušate u pletenju cekara, ili jednostavno postanite vlasnik ovog vrijednog predmeta tradicijske baštine, poručuju organizatori.

Festivalom se želi podići svijest lokalnog stanovništva o vrijednosti cekara koji se ne može i ne smije smatrati samo običnim uporabnim predmetom za prenošenje stvari, već kao vrijedan suvenir i unikatna rukotvorina. Cekar kao simbol Općine Nedelišće na ovom području živi više od stoljeća. Također, ove godine cekar je na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, a zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.

Na festivalu cekara održat će se i radionica pletenja cekara, u koju će biti uključeno 12 aktivnih pletilja; članice Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine, članice KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće.
Predviđeno je i predavanje o cekarima Franje Cimermana, te kulturno-umjetnički program u kojem nastupaju članovi KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matica umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće, kao i izložbeni i sajamski dio uporabnih predmeta od komušine.

FESTIVAL CEKARA NEDELIŠĆE
PROGRAM:
10,00  h - Otvorenje Festivala
10,15  h - Nastup dječjeg sastava KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće
10,20  h - Nastup članova Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće
10,30  h - 13,30 h  - Radionica pletenja cekara
11,00  h  - 11,20 h  - Predavanje o cekarima g. Franja Cimermana
Cijeli dan - Izložba (i sajamski dio) uporabnih predmeta od komušine

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.