Pismo Dore Ruždjak Podolski, intendantice Dubrovačkih ljetnih igara

Pismo Dore Ruždjak Podolski, intendantice Dubrovačkih ljetnih igara

Od 10. srpnja do 25. kolovoza u Dubrovniku se održavaju 73. Dubrovačke ljetne igre. Ulaznice za više od 40 programa dostupne su od 1. lipnja putem internetske prodaje na www.ulaznice.hr ili  na www.dubrovnik festival.hr dok je lokalna prodaja u Festivalskoj palači krenula 20. lipnja. A kako je put uvijek zanimljiviji od samog cilja pročitajte što je na službenim stranicama Festivala pismom poručila intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski te nekoliko podataka o ovogodišnjem programu otvorenja, počecima dramskog programa... To je i najbolja pozivnica i podsjetnik da se i vi pridružite.

Pismo Dore Ruždjak Podolski

Dajte mi da uđem!
Smrznut dolazim
Kroz zidove i okna!
Otvorite krovove i srca
Gdje ću moći ugrijat
Sebe!
Hladno mi je! Moj pepeo
Prosanjanih metala
Po brdima i ulicama
Topli plamen vatre
Traži.
...
Želim ući u nečije
Grudi
Da se mogu ugrijati!
...
Dajte mi da uđem, dajte!

Federico García Lorca,
Krvava svadba

 Uzbuđenje oko posljednjih priprema uvijek krasi i posebna briga za svaki, pa i ponajmanji detalj. Tiskaju se programi, izrađuju suveniri, kuća od Igara otvara vrata za svoju publiku, postavljaju se gledališta i pozornice, šiju se kostimi, ugađaju glasoviri, a glumci, glazbenici, redatelji kao i  ostala festivalska čeljad bruse svoje vještine kako bi dali najbolje od sebe, u Gradu, Gradu.

I kao što Lorcin Mjesec traži utočište u Čovjeku, i kao što će vjetar i ove godine dognati Negromanta da nam ukaže na kugodi lijepu stvar, tako se i mi djelatnici od Igara, a ima nas uistinu mnogo, trudimo pridonijeti magičnom trenutku susreta, razmjeni iskustava, a ponekad čak i dijeljenju srca.

Sada, kada svijet kreće nabolje, bit će nam to još veća čast, a uz 40 raznorodnih programa na 16 različitih lokacija, i draga i svečana obveza. / Dora Ruždjak Podolski, intendantica

 IZ PROGRAMA

Prva dramska premijera - Ljubovnici

Prva ovogodišnja festivalska dramska premijera su Ljubovnici, djelo nepoznatog autora iz druge polovice 17. stoljeća te predstavlja jedan od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju dubrovačkim smješnicama. Teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, koje ne gube na svojoj važnosti čak niti tristo godina nakon njezina objavljivanja, u režiji Aleksandra Švabića, festivalska publika imat će priliku pogledati od 19. do 22. srpnja u 21:30 sati ispred crkve sv. Jakova. Festivalski dramski ansambl kojeg predvode Nataša Kopeč i Dražen Šivak čine ponajbolji glumci mlađe generacije; Marin Klišmanić, Andrej Kopčok, Boris Barukčić, Kristijan Petelin, Josipa Bilić i Veronika Mach. Za minimalnu scenografiju te kostimografiju zaslužni su David Morhan i Mia Popovska, a za scenski pokret Damir Klemenić. Autor glazbe je Maro Market, dizajner svjetla Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović dok je inspicijentica Antonela Tošić.

Svježina i emocije rane glazbe za savršen početak glazbenog programa

Bogat glazbeni program 73. Dubrovačkih igara otvorit će koncert hvaljene španjolske sopranistice Nurije Rial i briljantnog Fahmi Alquai na quintonu uz njegov međunarodno poznati ansambl Accademia del Piacere koji će se održati u atriju Kneževa dvora u ponedjeljak 11. srpnja u 21:30 sati.

Njihov večernji program pod nazivom Umri, Kupidone donijet će nadahnjujuće svjež opus rane glazbe, pune emocija interpretacijom djela skladatelja Francisca Gueraua, Barbare Strozzi, Sebastiána Duróna, Giovannija Bononcinija, Claudija Monteverdija i Joséa de Nebre, uz predstavljanje improvizacije te Alqhaijeve obrade neimenovanog djela.

Sopranistica Nuria Rial jedan je od najcjenjenijih glasova na baroknoj i klasičnoj sceni, hvaljena zbog vokalne čistoće, svojstvenog izričaja koji spaja prirodnost i emotivnost te elegancije svog fraziranja, a svoje vokalno umijeće usavršavala je kod Kurta Widmara. Višestruka je dobitnica nagrade Opus Klassik u različitim kategorijama, najrecentnije 2020. godine za Najboljeg solista u opernoj kategoriji za album Muera Cupido koji je snimila sa Seviljcem sirijsko-palestinskih korijena Fahmijem Alqhaijem i ansamblom Accademia del Piacere. Alqhai je jedan od najbriljantnijih gambista današnjice koji se odavno etablirao kao jedan od vodećih interpretatora rane glazbe ne samo u Španjolskoj, nego na europskoj i svjetskoj glazbenoj sceni. Njegov osobni projekt Accademia del Piacere u samom je europskom vrhu među ansamblima svoje vrste, a savršenim spojem programske inovativnosti s tehničkim majstorstvom članova te njihovim različitim senzibilitetima i temperamentima otkriva neke nove dimenzije standardnih repertoara rane glazbe, a što im je donijelo mnogobrojne nagrade poput Nagrade GEMA u kategoriji Najboljeg španjolskog baroknog ansambla 2016. i 2017. godine. Nuriju Rial, Fahmija Alqhaija i ansambl Accademia del Piacere veže širina umjetničkih interesa, ali i ljubav koliko prema ranoj glazbi, toliko i prema stilsko-žanrovskoj fuziji.

Iza scene - Odgovor Izvora Pende

Kroz ciklus slika pod nazivom Odgovor, dubrovački umjetnik Izvor Pende prezentirati će trideset recentnih radova, koloristički snažnih apstraktnih ulja velikog format na izložbi koja će se, od 12. srpnja do 6. kolovoza, moći razgledati u atriju palače Sponza te u Lazaretima. Neki od njegovih recentnih radova stigli su u Festivalsku palaču, gdje mirno čekaju svoje postavljanje.




 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.