Među laureatima 52. Varaždinskih baroknih večeri Anđelko Igrec, ansambl Responsorium i Camerata Kilkenny

Među laureatima 52. Varaždinskih baroknih večeri  Anđelko Igrec, ansambl Responsorium i Camerata Kilkenny

Među laureatima 52. Varaždinskih baroknih večeri  su  Anđelko Igrec, varaždinski skladatelj i dirigent zbora Chorus Angelicus, ansambl Responsorium i Camerata Kilkenny. U varaždinskoj gradskoj vijećnici dobitnike ovogodišnjih festivalskih nagrada proglasila je dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica žirija kojoj su, kako je istaknula ovo bile 51. Barokne večeri, a  dobitnicima i  svim sudionicima i organizatorima čestitao je na postignućima i gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj. 

Evo i kratkih obrazloženja za dobitnike ovogodišnjih nagrada: Nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad i izvoditeljski domet ansambla dodijeljena je Ansamblu Responsorium, dok Nagradu Jurica Murai dijele Anđelko Igrec za izvedbu Bachove „Muke po Mateju” i irski ansambl Camerata Kilkenny.

 Kako je obrazložila predsjednica žirija festivalske nagrade nisu novčane, ali su poticajne i  predstavljaju neku vrstu moralne i vrijednosne potvrde vrhunskih umijeća majstora izvođača. 

„Ova je godina posebna po tome što smo imali stvarno jedan impozantan festival i Irsku kao zemlju partner, koja nam je prijateljski sklona. Šest godina pripremali smo to partnerstvo i uspjeh je stvarno fantastičan. Nikada u povijesti nismo imali toliko koncerata koji su bili praćeni ovacijama. Velika je bila posjećenost publike koncerata. Ono što je obilježilo i ove godine koncerte je visoka izvoditeljska kvaliteta glazbe domaćih i stranih izvođača. Posebnost je i u tome što je kao kao nikada do sada na festivalu izveden velik broj djela hrvatske barokne glazbene baštine, a i svaki od inozemnih ansambla koji je nastupao izvodio je djela iz hrvatske baštine baroka“, rekao je u ime Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, umjetnički ravnatelj i poznati varaždinski skladatelj. Maestro Bobić najavio je i idućeg partnera festivala - za 2023. bit će to Švicarska.

„Bilo je puno koncerata, različitih razina izvedbenih i moram reći da zapravo nije bilo teško izabrati najbolje, jer su oni izronili, izašli sa svojom kvalitetom. Nagrade Varaždinskih baroknih večeri nisu financijske već su nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što glazbenicima može značiti kao biografski podatak. Jer kada u određenom trenutku, nakon par godina netko kaže dobio sam nagradu Murai ili Lukačić Varaždinskih baroknih večeri to je jedna važna potvrda kvalitete i umjetničke razine“; istaknula je dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija kojeg su činili i dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić, te profesori Nataša Maričić i Predrag Šantek. Ansamblu Responsorium nagrada je pripala za koncert Hrvatske glazbene baštine 27. rujna u crkvi Svetog Florijana. „Jako smo ponosni na ovu nagradu, jer kod nas izvođača rane glazbe nema većeg priznanja nego dobiti nagradu na Baroknim večerima. Mi imamo tu sreću da smo dvostruki laureati što je potvrda našeg rada na očuvanju baštine i visoke razine interpretacije“, rekao je Darko Solter iz ansambla Responsorium.

Publika na koncertu održanom uz 25. godišnjicu osnivanja Varaždinske barokne večeri 28. rujna nagradila je dugotrajnim pljeskom članove zbora Chorus Angelicus, Dječji zbor Glazbene škole, ansambl Capella Savaria i soliste, a žiri je odlučio da dirigent izvedbe „Muke po Mateju“ Anđelko Igrec zaslužuje nagradu Jurica Murai. „Možemo biti ponosni da imamo ovaj zbor, a sretna je okolnost bila da smo imali odlične soliste i glazbene prijatelje iz Mađarske i da se sve to stopi. Ovo je uistinu kruna rada“, naglasio je maestro Igrec, dok će nagrada irskom ansamblu Camerata Kilkenny biti dodijeljena naknadno.

Već po tradiciji na svoje je došao i Vladimir Gotal, jer uz podjelu festivalskih nagrada i ovom je prigodom promoviran još jedan njegov povijesni zvučni zapis na CD-u „Misa u h-molu” J. S. Bacha u spomen na maestra Vladimira Kranjčevića izdan u nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Udruge Aulos. 

Tradicionalno finale VBV-a obilježili su svojim nastupom daroviti učenici Glazbene škole u Varaždinu koji svake godine dobiju priliku nastupiti s Varaždinskim komornim orkestrom u varaždinskoj Katedrali. Jedinstveni je  to način završetka jednog festivala u svijetu da mladi talentirani učenici imaju tu čast da „zatvore“ toliko značajan i renomirani festival. Na koncertu su redovito zastupljeni gotovo svi odjeli Glazbene škole u Varaždinu, a mladi glazbenici koji se predstavljaju, učenici su osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.  Koncert je održan u varaždinskoj Katedrali, gdje redovito VBV i počinju, a u kojoj će u nedjelju u 18 sati biti održana i misa zahvalnica za 52. VBV.

 U programu 52. Varaždinskih baroknih večeri na kraju su i ove godine  nastupili i nagrađivani učenici Glazbene škole u Varaždinu. Tradicionalnim koncertom učenika uz Varaždinski komorni orkestar nastavlja se dugogodišnja uspješna suradnja Festivala sa jednom od najstarijih glazbenih škola u ovom dijelu Europe. Jedinstveni je ovo slučaj u svijetu da mladi talentirani učenici imaju tu čast da „zatvore“ ovako značajan i renomirani festival. Na koncertu su redovito zastupljeni gotovo svi odjeli Glazbene škole u Varaždinu, a mladi glazbenici koji se predstavljaju, učenici su osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.  Koncert je održan u varaždinskoj Katedrali, gdje redovito VBV i počinju.

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.