Izabrano novo umjetničko vodstvo Muzičkog biennala Zagreb

Izabrano novo umjetničko vodstvo Muzičkog biennala Zagreb

Temeljem natječaja raspisanog u rujnu 2022. godine, Skupština predstavnika HDS-a na sjednici održanoj u utorak, 14. ožujka 2023., odabrala je novo umjetničko vodstvo Muzičkog biennala Zagreb, odnosno programski koncept koji su zajednički razradila i potpisala trojica naših istaknutih skladatelja i članova HDS-a: Ivan Josip Skender, Davor Branimir Vincze i Tomislav Oliver.
 
Najveći festival pod našim okriljem tako je uoči svojega 32. izdanja koje je pred vratima dobio novo vodstvo koje će kreirati program za nadolazeće festivalske godine (2025. i 2027.).
 
Svaki je od njih kao skladatelj i/ili dirigent već više puta umjetnički surađivao s MBZ-om, a Skender i Oliver i trenutačno su članovi programskog odbora MBZ-a. Premda sva trojica trenutačno djeluju u različitim sredinama (Zagreb-Atlanta-Pariz), ujedinili su svoje raznorodne kreativne misli u jedinstvenu izjavu u povodu preuzimanja vodstva festivala:

„Iznimno smo zahvalni na povjerenju koje nam je dano. Preuzimamo festival u našim najplodonosnijim godinama, u kojima smo već stekli mnogobrojna iskustva, a još smo uvijek dovoljno mladi da u MBZ možemo unijeti puno kreativne energije. Nastavljamo na sjajnim temeljima festivala sa šezdesetogodišnjom tradicijom, kojemu je glavna premisa uvijek bila propitivanje sadašnjosti i suvremenih kretanja. Želimo nastaviti progresivni festival otvoren svemu što je uključivo, novo, drukčije i jedinstveno. Ovo je doba premrežavanja, coworkinga, hibridnih rješenja i sustava te u tom smjeru vidimo i budućnost MBZ-a. Festival po nama polazi od glazbe, ali dotiče se svih drugih grana umjetnosti, ali i ljudske djelatnosti, kreće u Zagrebu, no okuplja i spaja srodne kulturne inicijative iz drugih dijelova zemlje te našu scenu povezuje s inozemstvom. Bit će to festival pun novih formata koji omogućuju da svježi glazbeni izričaji u svoj svojoj mnogostrukosti žive svoju suvremenost.“
 
Ivan Josip Skender (Varaždin, 1981.), skladatelj i dirigent, svestrani je glazbenik s vrlo širokim spektrom djelovanja. Diplomirao je kompoziciju u razredu Željka Brkanovića, a dirigiranje u razredu Vjekoslava Šuteja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, uz brojna kasnija usavršavanja u obje discipline. U njegovu širokom i svestranom opusu nalazi se više od stotinu djela za soliste, komorne ansamble, orkestre, zborove, glazba za kazališne predstave, mjuzikl i opera, a skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u, Kanadi i Meksiku. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi Cantus Ansambla izabrali su ga za stalnog dirigenta. Od 2005. do 2019. bio je zborovođa i dirigent u Operi HNK u Zagrebu, a u sezoni 2013./2014. vršitelj dužnosti direktora Opere. Od 2009. je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bio asistent Uroša Lajovica, a od 2019. je stalno zaposlen na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje. Od 2019. član je umjetničkog vodstva Muzičkog biennala Zagreb, a od 2020. član Skupštine predstavnika HDS-a.

Davor Branimir Vincze (Zagreb, 1983.) nakon studija medicine u Zagrebu promijenio je karijeru i završio studij kompozicije u Grazu, Stuttgartu i Ircamu te doktorirao na Sveučilištu Stanford (SAD). Skladatelj je suvremene glazbe čiji umjetnički fokus leži na metastvarnosti i glazbenom mozaiku. Nadahnut tehnologijom i znanstvenom fantastikom, Vincze traga za skrivenim akustičnim prostorima ili načinima zamućivanja stvarnog i imaginarnog, često koristeći elektroniku i AI alate. Radeći s mozaicima (višestrukim kopijama fragmentiranih zvučnih pokreta), traži fluidne zvukove koji dopuštaju nebinarna, dvosmislena ili „androgina“ tumačenja. Godine 2014. utemeljio je međunarodni festival suvremene glazbe Novalis koji se trenutačno održava u Osijeku. Prošle je godine njegova kratka opera XinSheng pobijedila na skladateljskom natjecanju u Stuttgartu te osvojila potporu Fonda za eksperimentalnu glazbu – Noperas! njemačke savezne države Nordrhein-Westfalen. Trenutačno živi u Atlanti kao umjetnički stipendist na Sveučilištu Emory.

Tomislav Oliver (Zagreb, 1987.) diplomirao je muzikologiju te kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u razredu Marka Ruždjaka). Osim na brojnim majstorskim tečajevima, usavršavao se na poslijediplomskim studijima iz kompozicije na Mozarteumu u Salzburgu, ESMUCu u Barceloni te iz elektroakustičke glazbe i kompozicije na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Autor je djela za solo instrumente, komorne sastave, instrumente s elektronikom, orkestar i akuzmatičku glazbu, kao i glazbe za eksperimentalne filmove, balet i suvremeni ples. Surađuje s brojnim umjetnicima iz različitih područja umjetnosti, stavljajući naglasak na eksperimentiranje s elektroničkom glazbom, dizajnom zvuka i audiovizualnim projektima. Surađivao je s brojnim renomiranim glazbenicima i sastavima. Od 2017. aktivan je kao član programskog odbora Muzičkog biennala Zagreb. Od 2018. radi na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe Muzičke akademije u Zagrebu. Trenutačno živi u Parizu gdje pohađa IRCAM-ov program Cursus.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.