Bjelovarsku Jazzicu otvara Vedran Ružić konceptualnim filmom i albumom „6 metara“

Bjelovarsku Jazzicu otvara Vedran Ružić konceptualnim filmom i albumom „6 metara“

Vedran Ružić, liburnijski glazbenik i vizualni umjetnik, na pozornici Jazzice u četvrtak 29.lipnja od 21 sat, predstavit će svoj konceptualni film„6 metara“ i istoimeni solo album. 
 
O projektu “6 metara” Vedran Ružić kaže:
“ Izgradnjom brze ceste Matulji – tunel Učka 1980. godine, kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje. 

Kao sudionik toga, uz moju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti, želim prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku. Tako je nastao multidisciplinarni projekt 6 metara koji obuhvaća konceptualni film, seriju instalacija i crteža te autorske kompozicije objedinjene na istoimenom albumu.

Na albumu 6 metara do srži sam ogolio muziku; ostala je samo snažna konstrukcija, poput zidova kuće iz koje će se moja obitelj uskoro iseliti, s bas gitarom i kontrabasom u glavnoj ulozi.”

Za snimanje filma, koji će bjelovarska publika imati prilike pogledati prije Ružićevog nastupa, zaslužan je Jan Mastrović, montažu Sanjin Stanić, a u redateljskoj se ulozi okušao upravo Ružić. Ružiću je ovo drugi film nakon uspješnog prvijenca „Spiritual Market“.

Kao gosti na bjelovarskom nastupu pridružit će mu se Hrvoje Galler (klavijature), Pavle Miljenović (gitara) te Adriano Bernobić (bubnjevi).
 
Gdje god da se nalazimo čujemo uglavnom buku. Kada je ignoriramo, smeta nam. Kada je slušamo mislimo da je očaravajuća. (John Cage)

PROGRAM FESTIVALA:
četvrtak 29.06. od 21 sat >
VEDRAN RUŽIĆ QUARTET + Projekcija filma "6 metara"
petak 30.06. od 21 sat >
BALKAN ZOO feat. Nina Ćorić
subota 01.07. od 20:30 sati >
ZVONIMIR RADIŠIĆ TRIO
od 21:30 sati > 
THE COOL JAZZ DUO
nedjelja 02.07. oad 21 sat > 
ACOUSTIC PROJECT

Svi koncerti festivala besplatni su za sve posjetitelje. Glazbeni program Jazzice održava se u samom centru grada, u BOHO parku, a u slučaju lošeg vremena seli se u prostor Doma kulture.

Organizator festivala i provoditelj programa je Grad Bjelovar, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.