Dubrovačke ljetne igre u znaku neodoljivih kombinacija i suradnji

Dubrovačke ljetne igre u znaku neodoljivih kombinacija i suradnji

Monodrama Maske Dražena Šivaka treća je ovoljetna dramska premijera, nastala kao koprodukcija Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke organizacije Grupa u suradnji sa Scenom Ribnjak. Ove subote, 12. kolovoza u 21:30 na tvrđavi Bokar oživjet će tradicija commedie dell'arte koju će široj publici u formi predavanja približiti multitalentirani redatelj i glumac Šivak.

Kada pomislimo na masku, prvo što nam pada na pamet je – skrivanje. No, u glumačkoj profesiji, maska služi upravo suprotnom – otkrivanju. Monodrama Maske u izvedbenoj formi lecture performancea publiku vodi kroz simboliku, povijest i vještine koje su usko vezane uz masku kao izvedbeni element, a putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta te sam svijet preobrabze i transformacije, gledatelji će povezati arhetipske priče o ljudskim odnosima te povući paralele s karakterima naših suvremenika. Dramaturg Patrik Gregurec zapisao je sljedeće: Od prvih crteža u špiljama, preko drevnih vračeva, starih Grka i Commedie dell'arte do klaunova nosa danas, maska je bila konstanta koja je nosila važnost, kako za izvođača koji je nosi, tako i za njegovu publiku.

Ulaznice za ovaj premijerni naslov 74. Igara dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

,

Fotografija (c) Marko Ercegović

Runge, Filjak i Tudor s neodoljivim programom u Dvoru

Ljubitelje glazbe privući će koncert i neuobičajena kombinacija instrumenata violončelista Eckarta Rungea, pijanistice Martine Filjak i saksofonista Gordana Tudora, koji za festivalsku publiku pripremaju neodoljiv program sa snažnim utjecajem jazza i tanga u Kneževu dvoru 12. kolovoza u 21:30. Runge, Filjak i Tudor vrhunski su glazbenici širokih interesa, skloni improvizaciji i kreativnom pristupu u muziciranju, a na repertoaru su Piazzolla, Gershwin, Kapustin i jedna Tudorova vlastita sonata.

Fotografije (c) Neda Navaee; Romano Grozić

Gostovanja renomiranih orkestara

Knežev dvor nadolazećeg tjedna ugostit će čak dva renomirana strana orkestra s međunarodne klasične scene! Prvo slušamo poljski {oh!} Orkestar, kojeg je osnovala jedna od najzanimljivijih violinistica svoje generacije Martyna Pastuszka, 16. kolovoza u 21:30 i program sastavljen od djela pisanih pod utjecajem različitih kultura, uz divljenje njihovim osobitostima, skladatelja Purcella, Couperina, Correttea, Schmelzera i Rameaua. Od svog osnutka 2012. godine ansambl se specijalizira za povijesno informiranu izvedbu s kojom redovito nastupa diljem uglednih koncertnih dvorana, te stječe reputaciju najznačajnijeg poljskog orkestra za ranu glazbu, kao i jednog od najzanimljivijih na europskoj sceni. U petak, 18. kolovoza u 21:30 nastupaju članovi slavnog amsterdamskog Kraljevskog Concertgebouw orkestra okupljeni u Camerata RCO i izvodeći komornu glazbu u različitim postavama, od dua do manjeg komornog orkestra. Hvaljeni od New York Timesa za toplu, blistavu izvedbu, osobito njeguju klasični i romantični repertoar za puhačke i gudačke instrumente, kao i aktivan odnos sa živućim skladateljima, a za dubrovačku publiku interpretirat će djela Nina Rote i Johannesa Brahmsa.

Fotografije (c) Hans van der Woerd; Magdalena Hałas

Must have festivalski suveniri

I ovog ljeta nose se upečatljive festivalske torbe i majice, a možda su vam već zapeli za oko prekrasne Borboleta Joaillerie narukvice ili ručnici (šugamani) dok ste uživali na plaži? Svoj novi must have potražite u Festivalskoj palači, na adresi Od Sigurate 1, svakim danom od 9 do 21,30, gdje također možete kupiti ulaznice za događanja na programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara te ostvariti brojne pogodnosti.

Ove festivalske sezone ponovno je omogućen popust od 30% za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije na sve izvedbe uz predočenje osobne iskaznice i to isključivo na lokalnoj prodaji, a studenti uz predočenje X-ice ili ISIC-međunarodne studentske iskaznice mogu ostvariti popust od 10% na maksimalno dvije ulaznice po izvedbi. Jednodnevni DU PASS kupcima omogućuje 10% popusta, trodnevni 30% te sedmodnevni 50% za dvije ulaznice po izvedbi.

Uz kupnju ulaznica Mastercard® karticama online ili na blagajni ostvaruje se 10% popusta, a za iznose iznad 70 € omogućeno je obročno plaćanje. Kupnjom ulaznica za dvije dramske, odnosno tri glazbene izvedbe, ostvaruje se gratis ulaznica za jedan reprizni dramski, odnosno glazbeni program po izboru.

 

 

 PR DLJI

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.