Večeras počinju 69. Dubrovačke ljetne igre

FESTIVAL DUBROVNIK

Večeras, u 21 sat, na dubrovačkom Stradunu podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha počet će svečana ceremonija otvaranja 69. Dubrovačkih ljetnih igara. Igre korijene vuku iz kolektivne svijesti i tradicije nastupa putujućih glumaca i trubadura, koji su prema starim dubrovačkim običajima u Grad pod Srđom mogli ući sve do Čiste srijede ili Pepelnice.

Od Shakespearea, do Držića i Vojnovića

Festival je utemeljen 1950. godine kao izričaj intelektualne snage grada koji je trebao Hrvatskoj i svijetu prikazati koliko je Dubrovnik svojim kreativnim duhom obogatio hrvatsku i svjetsku znanost, kulturu i umjetnost. Spajanjem ambijentalnosti i renesansnog i baroknog  ugođaja građa Ljetne igre pretvorile su Grad u najatraktivniju pozorniu pod vedrim nebom na ovim prostorima, a možda i šire, gdje se uz djela Shakespearea, Goldonija, grčkih tragičara, te Molièrea, Corneillea i Goethea od samih početaka izvode i djela velikana dubrovačke književnosti: Marina Držića, Nikole Nalješkovića, Ivana Gundulića i Iva Vojnovića . Ambijent je definirao izbor programa, a dio je izvodio i poseban Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih hrvatskih glumaca. Mnogo je i gostujućih predstava koje pridonose ekskluzivnosti festivala.Od inozemnih kazališta, na Igrama su nastupili Piccolo Teatro iz Milana sa Strehlerovom postavom Sluge dvojice gospodara, Old Vic sa Zefirellijevom režijom Romea i Julije, Grčko narodno kazalište iz Atene s Eshilovim Okovanim Prometejem, Gradsko kazalište is Basela s Dürrenmattovom predstavom Play Strindberg u režiji autora, Ronconijeva legendarna predstava Orlando Furioso, Prospect Theatre Company iz  Londona s nekoliko predstava koje je režirao Toby Robertson, i Teatar Stary iz Krakowa s Wajdinim uprizorenjem Idiota i mnogi drugi.

Nagrada Orlando 

Hamleta su glumili velikani poput Derek Jacobija i Daniel Day Lewisa, a početkom sedamdesetih festival se počeo otvarati prema nekonvencionalnim dramskim formama te su na festivalu nastupile kazališne družine kao što su Schumann Bread and Puppet Theatre, Amsterdam Dogtroep, Els Comediants iz Barcelone, Compagnie Ferrucio Soleri i La Mama Theatre iz New Yorka, a uz ponajbolje hrvatske redatelje, gostovali su i poznati umjetnici iz inozemstva među kojima su Stuart Burge, Denis Carrey, William Gaskill i Jiři Menzel. U glazbenom dijelu nastupili su najbolji domaći ansambli i interpreti klasične glazbe, a već pedesetih Festival počinje s ugošćivanjem najuglednijih solista i ansambala,  koncertnih, ali i opernih i baletnih izvedbi iz cijelog svijeta.  Najbolja dramska i glazbena ostvarenja se i nagrađuju Nagradom Orlando, koju igre dodjeljuju već 42 godine, a nakon Vjesnika dodjeljuje je HRT.

Oko 2000 umjetnika u 47 dana nastupit će na 20 pozornica

Igre počinju simboličnim preuzimanjm „ključeva od Grada“ koje glumcima i zabavljačima daje Knez Dubrovačke Republike i time im simbolično dopušta nastupe u Gradu. Prema ovogodišnjim naglascima festivala koji se baziraju na razvoju nove publike, koncept otvaranja ujedinjuje Grad i publiku, u ideji da su Grad i Igre umjetnici i njegovi građani. U ovogodišnjem otvaranju uz Kneza, umjetnike, Linđo, koji tematiziraju temeljne postavke dubrovačkog urbaniteta - novije povijesti Grada, kazališta i književnosti, u ulozi komentatora, koji predstavlja građane Dubrovnika, nastupa dramska umjetnica Nataša Dangubić.

Pozdravne govore održat će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović i umjeetnička direktorica Festivala Dora Ruždjak Podolski. Ceremoniju svečanog otvaranja režirao je, Saša Božić ujedno i autor scenarija, a u glazbenom dijelu pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, nastupaju Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas te Ženska klapa FA Linđo.Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te građani Dubrovnika koji ove godine imaju posebnu ulogu u ceremoniji otvaranja Ljetnih igara.
Ljetne igre završavaju 25. kolovoza, a u 47 dana na 20 pozornica nastupit će oko 2000 umjetnika iz cijelog svijeta u osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Program. http://www.dubrovnik-festival.hr/sites/default/files/2018/Dokumenti/69_dlji_programska_brosura_3.izdanje_za_web_0.pdf

MARIN DRŽIĆ – VIKTORIJA OD NEPRIJATELJA

KVARTET SCHUMANN

MICHELANGELO

ODBROJAVANJE - NA PIRU S DRŽIĆEM I NALJEŠKOVIĆEM

INSIDE OUT

DANIIL TRIFONOV, GLASOVIR

BALET HNK SPLIT | DERVIŠ I SMRT

ISPRAVCI RITMA

INSTALACIJA | VREMENSKE BOMBE

TEATAR LERO | M. DRŽIĆ: KITICE I PERLICE

GUITARRISMO

TBF NA ORSULI

HNK U ZAGREBU | MATE MATIŠIĆ: LJUDI OD VOSKA

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.