U Osoru na otoku Cresu počele 43. Osorske glazbene večeri

OSORSKE GLAZBENE VEČERI

U Osoru na otoku Cresu 15.srpnja,počele su 43. Osorske glazbene večeri, ove godine posvećene suvremenim hrvatskim skladateljima Frani Paraću, Berislavu Šipušu i Davoru Bobiću. 

Nakon svečanog otvaranja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije prvi je nastupio bečki zbor „Gustav Mahler“ pod ravnanjem Luiza de Godoya sa solistima sopranisticom Marijom Kuhar Šoša i bas-baritonom Krešimirom Strožancem te Kyoko Yoshizawa i Istvanom Matyasem na klaviru. Izvedene su skladbe „La statua dormente“ za zbor a cappella Frane Paraća, kao praizvedba skladana na narudžbu festivala te u drugom dijelu koncerta „Njemački rekvijem“ za sole, zbor i klavir četveroručno Johannesa Brahmsa.
  
Na otvaranju državni tajnik Krešimir Partl istaknuo je da se festival održava 43 godine zahvaljujući „viziji koja nam je podarila reprezentativan nacionalni događaj što spaja suvremeno skladateljstvo i glazbenu baštinu ....Za naš nacionalni festival, Osorske glazbene večeri, zaista s pravom možemo reći da nosi taj status, i zbog dugogodišnjeg povezivanja Hrvatske kulturne povijesti sa suvremenim kretanjima, pritom vodeći računa o dijalogu s drugima kulturama ali prvenstveno zbog afirmacije nacionalne kulture i skladateljstva. Više od 300 praizvedenih skladbi ovdje, na ponos je Festivalu i hrvatskoj glazbi, poručio je.
 
Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja rekla je  da su kultura, baština i povijest izniman potencijal te da je rijetko koji festival tako blisko povezan uz ime svojeg utemeljitelja kao što su to Osorske glazbene večeri vezane uz ime Danijela Marušića. Od početnih godina postavio je festival na tri osnovne premise: međunarodni karakter, afirmacija hrvatskog suvremenog umjetničkog stvaralaštva i afirmacija Osora kao grada kulture i glazbe. 
  
U programu festivala su i gitarist Srđan Bulat, kvartet saksofona Ardemus, glazbeni sastav limenih puhača Ad gloriam brass, I. N. K. Experiment Duo, kojeg čine udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch i Arditti Kvartet. Tri koncerta od 22. do 26. srpnja pod nazivom Monika Leskovar i prijatelji izvest će sama Leskovar,  a nastupit će i violinist Yury Revich, violinistica Katarina Kutnar, Aleksandar Milošev i Špela Pirnat na violama, violončelist Pierre Doumenge, kontrabasist Mario Ivelja i pijanist Giuseppe Andaloro u različitim kombinacijama.
  
U povodu Europske godine kulturne baštine koncert „Mare Adriaticum“ s baroknom i tradicijskom glazbom Venecije, Apulije i Hrvatske izvest će Glazbena skupina L'Arpegiata pod umjetničkim vodstvom Christine Pluhar, a na festivalu još nastupaju pijanisti Ivan Vihor te Ivan Krpan, Trio Arbos a sopranistica Christiane Boesinger uz Trio Folksmilch izvest će tango operu Astora Piazzolle „Maria di Buenos Aires“.U završnom dijelu ovogodišnjeg festivala nastupaju Zagrebački solisti, na prvom koncertu 17. kolovoza s Berislavom Šipušem na klaviru te posljednjeg dana 43. Ososrskih glazbenih večeri, 18. kolovoza, s Odak Cameratom, udaraljkašem Šimunom Matišićem i naratorom Ivanom Ćaćićem te pod ravanenjem Jasenke Ostojić a na programu su Divertimento u D-duru W. A. Mozarta, „Jednostavna simfonija“ B. Brittena i praizvedba skladbe „Amida“, kantate za soliste, naratora, zbor, gudače i udaraljke Davora Bobića, narudžba festivala.
  Među praizvedbama djela skladanih na narudžbu festivala su i Šipuševe „Danzas e historias“, u izvedbi Arditti Kvarteta i „Una fantasia… quasi una sequenza“, koju će odvirati Srđan Bulat na gitari te „Choralissimi“ za violončelo solo Davora Bobića, koja će se izvesti na koncertu Monike Leskovar i prijatelja.

Koncerti se održavaju u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ili na središnjem osorskom trgu. Umjetnički ravnatelj je oboist Branko Mihanović

HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.