U pulskoj Areni održava se 65. pulski filmski festival

pula film festival

U pulskoj Areni od 14. do  22. srpnja održava se 65. filmski festival. Na svečanosti u povodu otvaranja Festivala, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića državni tajnik Krešimir Partl rekao je da 65. izdanje Festivala slavi i bogatu tradiciju hrvatskog filmskog stvaralaštva svih autora, kreativaca, filmskih djelatnika koji su omogućili i osigurali kvalitetu i kontinuitet ovog Festivala.

„Filmska djela ključan su i neizostavan dio hrvatske kulturne baštine i identiteta. Brojne nagrade i priznanja koje su autori ostvarili na festivalima diljem svijeta te prisutnost hrvatskih audiovizualnih djela na stranim tržištima neprocjenjiva su promocija Republike Hrvatske i dokaz kvalitete hrvatskog filmskog stvaralaštva“, rekao je državni tajnik nadodavši kako je u suradnji sa strukom donesen „novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima postavljen na svojim temeljima ali osuvremenjen u  daljnjem razvoju audiovizualne industrije.“

Naglasio je kako „niti jedan  zakon sam po sebi ne može stvoriti umjetničke vrijednosti već su za daljnje uspjehe i potvrde kvalitete hrvatskog filma u zemlji i inozemstvu ključni upravo autori, djelatnici i svi oni koji sudjeluju u procesu proizvodnje, promocije i plasmana hrvatskog filma.“Zahvalivši se svim filmskim djelatnicima koji su proteklu godinu stvarali, kreirali i završavali svoje filmove i donijeli ih na ovu najljepšu filmsku pozornicu, ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović posebno je naglasila pulsku publiku koja je, kako je rekla „u proteklih 65 godina pratila sve filmova i odavala počast filmskoj umjetnosti u ovom čarobnom hramu". „O Pulskom filmskom festivalu mnogo je bilo i bit će pisano i rečeno jer riječ je o manifestaciji koja iza sebe broji zapamćene i manje zapamćene ali uvijek ključne organizacijske i programske iskorake", istaknula je Restović.  
Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković podsjetio je da ovogodišnje izdanje Festivala u devet dana donosi deset većinsko hrvatskih filmova u konkurenciji od čega će sedam biti prikazano premijerno.  Posjetitelji u Areni, kako je rekao "moći gledati i premijere novih sezona dviju domaćih dramskih serija".
U sklopu svečanosti otvaranja, nagrada Marijan Rotar koja se dodjeljuje pojedincima i ustanovama za iznimne zasluge u potpori i promicanju Pulskog filmskog festivala uručena je skladatelju Alfi Kabilju. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.