U Varaždinu večeras počinju 48. Varaždinske barokne večeri

otvorenje 47. vbv ,arhiva vbv

Uz otvorenje svakih Varaždinskih baroknih večeri Varaždin obično osvane u posebnom svečarskom raspoloženju. Tako će biti i večeras kada će  festival na glavnom gradskom trgu najaviti bubnjari Kiyo Kito Taiko s početkom u 19 sati. Svojim će nastupom onima koji neće biti dio svečane publike uz otvorenje najaviti početak 48. Varaždinskih baroknih večeri. Ovogodišnja zemlja partner festivala je Japan, a samo svečano otvorenje počinje u 20 sati u varaždinskoj Katedrali koncertom na kojem će pod dirigentskom palicom japanskog glazbenika svjetskog glasa Hidemija Suzukija nastupiti članovi Hrvatskog baroknog ansambla, solisti orkestra Libera classica, vokalnog ansambla La Fontaverde i varaždinskog zbora Chorus Angelicus. Za publiku izvan mjesta održavanja festivala treba istaknuti i da se već tradicionalno Varaždinske barokne večeri mogu pratiti i putem izravnog televizijskog prijenosa. Izravan prijenos koncerta otvorenja može se gledati na Trećem programu Hrvatske televizije te slušati na Trećem programu Hrvatskog radija, kao i na vodenom zidu na varaždinskom Korzu, dok će se zvuci barokne glazbe također prelijevati i varaždinskom povijesnom jezgrom.

Nakon koncerta uslijedit će vanjski dio otvorenja Baroknih večeri i to ponovno uz bubnjarski spektakl oko 21.45 sati, a od 22 sata na Starom gradu slijedi program koji će objediniti rock i barok. Antun Stašić&maestro ansambl spremaju posebno iznenađenje u kojem će objediniti klasične instrumente s rock bandom, prepoznatljivim zvucima Vivaldijeva Četiri godišnja doba, spojiti plesnu i modernu glazbu i počastiti posjetitelje ekskluzivnim i dosad neviđenim programom.

Prvi od 13 festivalskih dana zaključit će vatromet u bojama zemlje partnera-Japana, ali i After VBV rock party u Medinoj škrinji u Habdelićevoj ulici u kojoj će se moći kušati i barokno pivo. Svoj dolazak na otvorenje Baroknih večeri potvrdili su i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i mnogobrojni veleposlanici, te predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj. Barokne večeri potrajat će do 3. listopada i donijeti 30-tak koncerata u Varaždinu i susjednim županijama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.