Počinje peti Zagreb Guitar Festival: Stižu svjetski poznati flamenco majstori

Počinje peti Zagreb Guitar Festival: Stižu svjetski poznati flamenco majstori

Peto izdanje Zagreb Guitar Festivala održat će se od 31. ožujka do 6. travnja na nekoliko zagrebačkih lokacija, a okupit će vodeće svjetske gitariste iz raznih umjetničkih žanrova. Guitar Festival jedinstvena je kulturna manifestaciji na kojoj će ljubitelji kvalitetne glazbe uživati u nastupima renomiranih izvođača. Večernji koncerti pod nazivom “All Stars” tematski su podijeljeni na Gipsy night, Brazilian night, Tango night, Flamenco night i Eurostrings night.

Umjetnici u Westinu i Mimari

Na prvoj tematskoj večeri Gipsy night, 31. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela Westin nastupit će Stochelo Rosenberg i Mate Matišić. Dan kasnije svi će posjetitelji na istoj lokaciji imati priliku poslušati brazilskog gitarista Yamandu Costu na tematskoj večeri Brazilian night. Riječ je o umjetniku koji već godinama suvereno puni dvorane diljem Sjeverne i Južne Amerike, a na europsko tlo prvi put stiže baš zbog nastupa na Zagreb Guitar Festivalu, nakon čega nastavlja s turnejom na starom kontinentu. Tango night u ritmovima umjetničkog dua Bandini i Chiacchiaretta na rasporedu je 2. travnja u Mimari dok će Antonio Rey nastupiti 3. travnja u Westinu kao glavna zvijezda Flamenco night-a. Dva dana kasnije, 5. travnja, u Mimari će  nastupiti Aniello Desiderio na večeri Eurostringsa, dok  Festival završava 6. travnja finalom međunarodnog natjecanja i svečanom dodjelom nagrada.

Koncerti diljem Hrvatske

U izvedbama gitarističkih virtuoza, osim u Zagrebu, uživat će i građani diljem Hrvatske. U sklopu Zagreb Guitar Festivala 3. travnja održat će se koncerti u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Opatiji, Mariji Bistrici i Velikoj Gorici gdje će svirati pobjednici deset europskih gitarističkih festivala.

Europska platforma klasične gitare

Iz Zagreb Guitar Festivala izrodila se prva europska platforma u sektoru klasične gitare pod nazivom Eurostrings koja okuplja klasične gitariste iz 17 različitih država, a razvija se kroz križanje dviju osnovnih ideja. Prva ideja je promicanje izvrsnosti na Zagreb Guitar Festivalu na nekoliko razina: kroz koncerte najboljih svjetskih gitarista, međusobno natjecanje u izvedbama na klasičnoj gitari te stručne seminare gdje će se mladim umjetnicima pružiti prilika da uče od vodećih majstora gitare. Druga ideja uključuje muziciranje svih sudionika u orkestru gitare. Uz to, Eurostrings okuplja 17 europskih festivala klasične gitare, a glavni cilj platforme je promocija mladih klasičnih gitarista i pobjednika internacionalnih natjecanja koja organiziraju uključeni festivali. Tako ove godine Zagreb Guitar Festival, pod vodstvom Glazbene škole Bonar, u Zagreb dovodi najbolje svjetske gitariste starije i mlađe generacije.

Radionice i networking

Uz izvrsne koncerte, ovogodišnji festival koji je sufinanciran sredstvima iz europskih fondova, nudi i raznolike majstorske radionice koje će se održavati od 4. do 6. travnja u Muzeju Mimara. Prva dva dana tema će biti gitara, a ostala dva bit će posvećena kulturnom poduzetništvu i načinu osiguravanja sredstava u području kulture.Takvim pristupom Zagreb Guitar Festival doprinosi širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju grada Zagreba kao jednog od kulturnih centara Europe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.