Predstavljen program 62. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu

glazbene svečansoti hrvatske mladeži

Svečano otvorenje predviđeno je u utorak, 7. svibnja ove godine u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 10:30 sati

Na prigodnoj press konferenciji za medije predstavljen je program 62. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži koje će se održati 7. i 8. svibnja ove godine. Ovo dvodnevno natjecanje su najavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva te pročelnik natjecanja Stjepan Levanić, prof. Zamjenik župana je pohvalio organizatore ovog natjecanja te istaknuo važnost glazbenog stvaralaštva djece i mladih.

Glazbene svečanosti u Varaždinu po svom su značaju zaista državno natjecanje. Ova tradicionalna manifestacija je postala jedan od simbola Varaždina i Varaždinske županije koja je oduvijek bila rasadnik vrhunskih glazbenika i glazbenih pedagoga. Ovim natjecanjem podiže se glazbena kultura mladih, potiče se aktivno bavljenje glazbom te se potiče glazbeno stvaralaštvo naših skladatelja. Pohvaljujem i domaćina, našu Glazbenu školu koja slavi 190 godina postojanja te koja je iznjedrila mnoge glazbene velikane - rekao je zamjenik župana Paljak i dodao kako su se na državno natjecanje plasirale Katolička osnovna škola Svete Uršule Varaždin, Osnovna škola Šemovec, Osnovna škola Novi Marof i  škola Visoko u A kategoriji dok su u B kategoriji Osnovna škola Petrijanec i Srednja škola  Ivanec.

Želim im puno sreće i uspjeha, a svim natjecateljima koji dolaze iz ostalih dijelova Hrvatske  ugodan boravak u našoj Županiji – naglasio je zamjenik župana.

Pročelnik ovogodišnjeg natjecanja prof. Stjepan Levanić je istaknuo kako će se zborovi natjecati u pet kategorija, a najviše će pjevača biti u kategoriji najmlađih.

U glazbenom stvaralaštvu uvijek postoji entuzijazam i ljubav prema pjesmi. Čini mi se da svake godine djeca, dirigenti i voditelji zborova rade sa sve većim srcem i većim žarom. To je velika stvar. Ove godine imamo ukupno 42 pjevačka zbora te ukupno 1530 natjecatelja  -rekao je Levanić te pozvao sve ljubitelje glazbenih manifestacija da dođu u kazalište i pogledaju kako to rade mlade glazbene snage.

Sama manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži najdugovječnije su školsko natjecanje u Republici Hrvatskoj, a odvijaju se s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva djece i mladih, poticanja stvaralaštva hrvatskih skladatelja i podizanja glazbene kulture mladih. Do sada su iznjedrile puno umjetnika i glazbenika svjetskoga glasa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.