Već četiri godine zaredom, krajem svibnja, u Vrgorcu se održavaju Dani dalmatinskog pršuta i vina

dani pršuta i vina

Već četiri godine zaredom krajem svibnja Vrgorac otvara svoje trpeze, iznosi najbolja vina, pršute i druge domaće proizvode domaćem svijetu i posjetiteljima sa svih strana koji pohrle ovom gradu na Dane Dalmatinskog pršuta i vina, najveći eno-gastro festival dalmatinskog zaleđa. Na trodnevnoj eno-gastro manifestaciji koji će se održavati od petka 31. svibnja do nedjelje 2. lipnja, u Gradskom parku još jednom potvrdit će se reputacija Vrgorca kao prijestolnice Dalmatinskog pršuta i vina uz brojne degustacije pršutara, vinara i OPG-ovaca, a sve će se upotpuniti nastupima Nene Belana, Zorice Kondže i Vanne, nastupima folkloraša, izložbama te nizom prezentacija renomiranih proizvođača vrgorskog kraja. Osim pjevačkih u Vrgorac stiže i ekipa kulinarskih zvijezda iz međunarodne udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu, a koja će sve tri večeri proizvode vrgorskog kraja pripremati po svojim recepturama. Od domaćih chefova bit će tu kuharska legenda Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec i Marija Lulić, nekadašnja šefica kuhinje splitskog hotela Park. Dolaze i Vuksan Mitrović, predsjednik Udruženja kuvara Crne Gore, koji je proveo radni vijek vodeći kuhinju luksuznog poluotoka hotela Sveti Stefan kod Budve, a svojim je jelovnicima oduševljavao svjetske državnike, te René van Sevenant, francuski profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika u svojoj zemlji, koji se učio zanatu u kuhinjama pariških lokala, ali i visokokategornika poput hotela Richmond u Engleskoj te prestižnog hotela Bristol u Parizu.

"Dani Dalmatinskog pršuta i vina se ne smije propustiti jer ovo je prilika za uživanje u našim vrhunskim autohtonim proizvodima koji će se naći na štandovima 40-ak izlagača iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i u kreacijama vrsnih kuhara koji će domaće namirnice složiti u jela koja pričaju okusima cijelog Mediterana. U njima će se naći Dalmatinski pršut, kao i vina iz vrgorskog vinogorja, najvećeg u Hrvatskoj koje je nekad bilo tek baza za sirovine drugim vinarima, a danas je uporište vinarske renesanse autohtonih vina iz akcije stoji nova generacija naših vinara koje su obnovile stare autohtone sorte i pretvorile ih u vrhunska vina. Osim toga, u Vrgorcu se nalazi najveća pršutana u jugoistočnoj Europi iz koje na hrvatske stolove stiže više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta, pa će, dakako, u sklopu festivala posjetitelji svakodnevno moći kušati Dalmatinski pršut, kao i ostale tradicionalne suhomesnate delicije – rekla je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca koja stoji iza ove manifestacije.

Do prije desetak godina u taj kraj se dolazilo samo po grožđe kao sirovinu, vinarstvo je bilo domaćinsko i starinsko, sve dok vinarija Pilač obitelji Mihaljević, te OPG-ovi Franić i Gašpar nisu započeli obnavljati autohtone vrgorsku zlataricu i trnak preplićući suvremene metode i znanja s nasljeđem i iskustvima svojih predaka. Od ove godine njihov je uzlet potaknuo još troje vrgorskih vinara da se registriraju i krenu etiketirati svoja vina. Tako odnedavno možemo kušati prve službene edicije Govorka i Kalajžića s područja Dusine, te Radalja koji je osovio još jednu autohtonu vrgorsku sortu – mednu (zložder) kao monosortno vino. Na Danima Dalmatinskog pršuta i vina imat ćemo priliku uz ova vina kušati orzo s teletinom, pršutom i vinom, janjetinu u mlijeku, vinu i pršutu te njoke s pršutom i vinom iz mega teća ŠKMER-ovih kuhara.

"U jelima krenimo ćemo, dakako, s pršutom i vinom kao osnovom, a pod sve to podvući crtu europskog gastronomskog štiha oslonjen na tradiciju zemalja iz kojih naši chefovi dolaze. Stevo Karapandža i René van Sevenant će unijeti dašak svoje zapadne kulinarske kulture, dok ćemo se Vuksan, Marija i ja držati kuhinje naših baka. Neće tu bili eksperimenata nego fina, ukusna jela koja volimo od djetinjstva – ispričao je chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

 

ŠKMER/Gastrobajter

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.