U kinu Tuškanac svečano otvoren 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019.

U kinu Tuškanac svečano otvoren  29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019.

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu Tuškanac večeras je započeo 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojega će od 3. do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 400 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer.

Poštovani uzvanici, gosti, dragi prijatelji, obitelji Animafesta. Našli smo se za 29. izdanje u ovom intimnom prostoru da se bolje vidimo i da se bolje čujemo. Na koncu mi nismo ovdje zbog prostora, mi ćemo uživati i u Tuškancu, i u Kinoteci i u Kaptolu. Mi smo tu zbog filmova, a filmova je mnogo i stvarno im se moramo radovati. Neka svečanost počne  – kazala je Antauer.

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Tuškanac izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodinu Hrvoju Manenici, izaslanici Grada Zagreba gospođi Vesni Kusin te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

 

Stvarno mi je drago da po prvi puta prisustvujem Animafestu. Godinama čujem za ovaj festival po dobru, a nikada nisam imao mogućnosti biti na njemu. Sada imam čast biti u ime HAVC-a mali dio jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu. Statusu festivala svjedoče i podrška Europskog programa MEDIA, kao i izravna kvalifikacija dobitnika Animafestova Grand Prixa kao kandidata za Oscare. Animafest je pun darovitih umjetnika, redatelja i entuzijasta. Od svoga osnutka zahvaljujući prestižnoj producentskoj kući Zagreb film, kao i Gradu Zagrebu, Animafest računa na entuzijastičnu podršku ljubitelja ovoga filmskoga roda. Tu su autori, profesionalci, gosti iz puno zemalja, ljudi koji vole stvaralaštvo u obliku animacije i svijet koji cijeni naša postignuća. Nedavno preminuli Milan Blažeković, doajen Zagrebačke škole crtanog filma postavio je Hrvatsku na posebno i u svijetu priznato mjesto i za to, kao i za njegova djela, svi smo mu beskrajno dužni i zahvalni. Ja se veselim prisustvovati događajima i pogledati puno filmova. A u međuvremenu vam svima želim uspješan festival i puno lijepih iskustava – rekao je Chris Marcich.    

Kao i svake godine pripremili smo more raznih programa, najboljih novih i starih filmova. Želio bih pozdraviti sve domaće i strane goste. Mnogi od njih dolaze ponovno, neki su tu prvi put. Radujemo se i jednima i drugima. To je najveća snaga našeg festivala, pozicija na međunarodnoj sceni i činjenica da nas gosti jako vole, a volimo i mi njih – rekao je Daniel Šuljić.

 Priprema ovoga izdanja bila je za nas gorko-slatki posao. Gorak jer smo se morali re-programirati na novu središnju lokaciju u kratkom roku, a sladak zato što radimo s vrhunskim timom, kojem od srca zahvaljujemo – pridodala je Paola Orlić.

Željela bih zahvaliti našim starim i novim domaćinima, Kinu Tuškanac i Hrvatskom filmskom savezu koji su nevjerojatno i prekrasno kolegijalno reagirali na našu situaciju na svaki način na koji su mogli. Hvala našem timu kojem nikad nije lako jer nas malo radi ovako veliki festival, ali u ovogodišnjim okolnostima to što su oni napravili doista je čudesno – zaključila je Matea Milić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Suzan Pitt, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Jayne Pilling te Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj školi Gobelins, l’école de l’image. Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Cécile Blondel, profesorica na Gobelinsu. Nagradu joj je u ime Selekcijske komisije dodijelio Dino Krpan, pročitavši ranije objavljeno obrazloženje.

Primam ovu nagradu u ime svoje škole i najljepše vam se zahvaljujem. Prije dvije godine odlučili smo da će raznolikost i razmjena tvoriti budućnost animacijske umjetnosti. Zato smo na svojoj školi otvorili i međunarodni program, kojega je završilo i dvoje hrvatskih studenata. U 2018. proizveli smo 14 kratkih filmova u suradnji francuskih i inozemnih studenata – rekla je Cécile Blondel. Retrospektiva filmova škole Gobelins na rasporedu je u utorak 4. lipnja u 15:30 u kinu Tuškanac. Uključuje 16 filmova nastalih u proteklih 12 godina, među kojima i nagrađivane, za Oscara nominirane Oktopode.

Vidljivo dirnuta, svestrana znanstvenica, edukatorica i promotorica animacije, utemeljiteljica Britanskih animacijskih nagrada Jayne Pilling na Nagradi za izniman doprinos proučavanju animacije zahvalila se sljedećim riječima:

Uistinu je čast primiti ovu nagradu. Kada sam bila puno mlađa Animafest je bio jedan od prvih međunarodnih festivala koje sam posjetila. Tada sam bilo malo uplašena, ustvari bila sam užasnuta jer nisam umjetnica. Mislila sam ‘ne mogu se uključiti u rasprave, ovo su sve autori’. Došla sam jer sam voljela i volim animaciju. Dobrota koja mi je ovdje ukazana učinila je da osjećam kako jest moguće biti dio animacijske zajednice čak i ako nemate talenta i ne znate crtati. To je uistinu inspiriralo moj daljnji rad.

 

Pilling je glavna govornica znanstvenog skupa Animafest Scanner VI koji se 4. i 5. lipnja od 10 do 17 sati odvija u Institutu Balassi. Nagradu joj je uručio vijećnik Animafesta Nikica Gilić, koji je naglasio kako se nagrada uručuje autorici koja je svojim sveukupnim radom na promociji, podučavanju i dijeljenju animacije svijetu dala velike poticaje generacijama ljubitelja ovoga filmskog roda. Kao autorica knjiga o nesvjesnom u animaciji, o ženama u animaciji, o braći Quay, kao urednica DVD-ova, kao direktorica najprestižnije britanske nagrade, kao suradnica British Film Institutea i brojnih drugih institucija, kao nastavnica na brojnim najboljim sveučilištima, Jayne Pilling pokazala je kako animaciju treba ne samo podučavati, nego i voljeti.

Kultna američka animatorica, multimedijalna umjetnica, slikarica, dizajnerica i scenografkinja Suzan Pitt zbog izvanredne zdravstvene situacije nažalost nije mogla osobno primiti Nagradu za životno djelo. O njezinu djelu stoga je govorila Margit Antauer, predsjednica Vijeća Animafesta.

Svoj prvi nezavisni animirani film Pitt je predstavila početkom 1970-ih, baš u vrijeme kada se u Zagrebu pripremao prvi Animafest. Kroz godine ona je stvorila vrlo prepoznatljiv i fascinantan opus u kojemu je na prvome mjestu njezin poznati film Šparoge, zatim Joy Street, El Doctor, Visitation i još neki. Svi se oni i danas prikazuju na relevantnim svjetskim filmskim festivalima i u institucijama poput AMPAS-a, MOME-e i drugdje. Doznavši za našu nagradu Suzan je poslala sljedeći mail: ‘Veliko hvala Animafestu na ovoj nagradi. Istinski sam iznenađena i počašćena. Cijeli sam život posvetila animaciji i srodnim medijima i ovo mi mnogo znači. Lijep pozdrav svima i vidimo se u Zagrebu u lipnju. Zajedno ćemo pogledati neke moje filmove’. Međutim nije uvijek sve kako zamišljamo i želimo. Suzan se razboljela i ne može danas biti s nama, međutim u mislima smo zajedno, a njezini filmovi su tu  –rekla je Antauer.

U utorak i srijedu 4. i 5. lipnja u 14:00 sati u kinu Tuškanac prikazuje se retrospektiva Suzan Pitt, s klasicima poput filmova Šparoge, Joy street, El Doctor i Posjeta, a u Galeriji Kranjčar će od utorka u 18 sati (otvaranje) biti izloženo deset unikatnih, rukom oslikanih kaputa-slika ove umjetnice koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field – kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa.

Uslijedilo je prisjećanje na preminulog doajena Zagrebačke škole crtanog filma, autora prvog hrvatskog dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma (1986) Milana Blažekovića koji je preminuo u četvrtak u 79. godini života. Uz kratki isječak iz njegova najpoznatijeg djela, Margit Antauer od velikana se oprostila sljedećim riječima:

Ovih dana napustio nas je jedan od autora Zagrebačke škole animacije, dugogodišnji član Vijeća, prijatelj festivala, autor prva tri hrvatska dugometražna animirana filma, gospodin Milan Blažeković. Milana više nema, ali ostavio je svoju Čarobnu šumu i Čarobnjakov šešir iz kojega će nas vječno pozdravljati likovi poput Šegrta Hlapića, Kolekcionara, Čovjeka koji je morao pjevati. Dakle ostat će njegovi filmovi i mi ćemo ga se uvijek sjećati. Hvala ti Milane.

Na ceremoniji je predstavljena i festivalska špica Animafesta 2019 švicarsko-hrvatske autorice Michaele Müller, koja je nadahnuta ovogodišnjim tematskim programom posvećenim vezi animacije i likovnih umjetnosti te omiljenim Animafestovim projekcijama na otvorenom, a popraćena glazbom Hrvoja Štefotića.

Nakon predstavljanja članova svih žirija, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima Claudiusom Gentinettom (Selfiji), Joannom Lurie (Čudesan dan), Ivanom Bošnjak i Thomasom Johnsonom (Udahnut život), Willom Andersonom (Betty, gdje je maslac?), Gerlandom Infusom (Prosidba) i Moïom Jobin-Paré (Bez predmeta). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

 

[izvor informacije Animafest]

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.