Osmi Festival skulpture u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu

FESTIVAL PIJESKA LOPAR

Festival skulpture u pijesku će se od 10. do 14. lipnja održati na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu. Već osmu godinu zaredom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta.
Ove godine tema Festivala su poznati superjunaci, a osim natjecanja u izradi skulptura, održat će se i natjecanje u fotografiji na temu loparskog pijeska. Na ovogodišnjem 8. po redu Festivalalu skulptura u pijesku sudjelovat će mladi  umjetnici, akademski  kipari August Popijač, Petar Popijač, Petar Ćujo, Iva Mihanović, Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Ivan Nestić, Mirna Savić, Karlo Ris, Roberta Mikelić koji će svojim vještinama u pijesku izraditi poznate superjunake kako bi nas čuvali na Rajskoj plaži. Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava ova jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Festival nema samo umjetničku notu već je i važno turističko događanje. Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona pijeska. 

Festival skulpture u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U  početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući  angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina. Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i  daje dodatnu vrijednost  turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu te  budi zaigranost i maštu, ne samo kod djece, nego i kod odraslih. 

Festival skulpture u pijesku traje od 10. do 14. lipnja 2019. Prvi dan rezerviran je za pripremu terena i dopremanje pijeska, dok su utorak, srijeda, četvrtak i petak dani kada umjetnici izrađuju skulpture. U popodnevnim satima u petak, 14. lipnja završavaju se skulpture i predaju fotografije te slijedi ocjenjivanje u obje kategorije i proglašenje pobjednika. Cijeli festival završava koncertom Tribute to Abba.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.