TZ grada Nina i vas poziva na 17. Ninsku šokolijadu, 21. srpnja

šokol

Stari hrvatski kraljevski grad Nin poziva vas na kraljevsku gozbu uz ovogodišnju 17. po redu Ninsku šokolijadu koja će se održati 21. srpnja. Zaljubljenici u gastronomske delicije i etno običaje osjetiti će prekrasnu atmosferu tople ljetne večeri u starogradskoj jezgri Nina. Ovogodišnja Šokolijada ima međunarodni karakter, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednici Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije, Grada Nina.
Svečana završnica održava se 21.srpnja uz sajam autohtonih proizvoda i zabavnim etno i gastro programom te proglašenjem pobjednika – Najšokolara godine.Ninska šokolijada - jedina gastro manifestacija Zadarske županije s tri dobivene nagrade u 17 godina trajanja i snimljenog baštinskog filma Šokol i šokolari ninski u produkciji HRT-a.

Zato svakako navratiote i ne propustite Šokolijadu, ako želite probati šokol taj jedinstveni ninski specijalitet i vidjeti kako se on pripravlja?! Iako ćete ga naći i u gotovo svakom ugostiteljskom objektu na ovom području, prisustvovanje Ninskoj šokolijadi mnogo je više od toga. Naime, od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima. No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari. 
A šokol, za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem „aromatizirana“ ninska bura - suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.